Ofenziva pokračuje, jak pokračuje. My si totiž vážíme lidských životů, vysvětluje ukrajinský premiér

23.06.2023 7:40

Ukrajinská ofenziva pokračuje. Pokračuje pomalu, ale ukrajinský premiér Denys Šmyhal zdůraznil, že Ukrajinci postupují tak, jak postupují, protože si v souladu se standardy NATO a v rozporu s Ruskou federací váží lidských životů. CNN upozornila, že se spolu sešli americký prezident a indický premiér a vydali společné prohlášení k Ukrajině. Ukrajinský prezident Zelenskyj varoval, že Rusové chystají speciální akci.

Ofenziva pokračuje, jak pokračuje. My si totiž vážíme lidských životů, vysvětluje ukrajinský premiér
Foto: Repro Twitter
Popisek: Zničené tanky Leopard 2R

Ozbrojené síly Ukrajiny uvedly, že Rusko za poslední den podniklo 44 leteckých úderů a vypálilo asi 30 raketometných systémů, a to i proti civilním objektům. Ruské pozemní síly se snaží brzdit ukrajinský postup, ale podle informací z Kyjeva ukrajinská armáda i tak pokračuje ve vojenských operacích. „Nepřítel nepostoupil ani o metr,“ oznámila veřejně náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová.

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal oznámil, že boje s Ruskem budou ještě dlouhé, ale ohledně ukrajinské protiofenzivy nešetřil optimismem. „Ukrajina si váží životů svých vojáků, takže je nehodlá bezmyšlenkovitě vést pod palbou,“ zdůraznil. „Pracujeme podle standardů NATO, staráme se o každého našeho vojáka a děláme kroky vpřed. Bude to chvíli trvat, ale hodláme postupovat a postupujeme protiofenzivou. Všichni musíme být trpěliví a uvidíme výsledky,“ pokračoval.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu podle washingtonského Institutu pro studium války (ISW) na zasedání ruské bezpečnostní rady 22. června prohlásil, že ukrajinské síly se přeskupují a doplňují stavy, aby se připravily na další ofenzivní operace v jednom nespecifikovaném směru poté, co „utrpěly značné ztráty“. Šojgu oznámil ruskému prezidentovi Putinovi, že doplňuje jednotky o rekruty z ruského Dálného východu.

„Šojgu prohlásil, že Rusko rekrutovalo 114 000 vojáků pro smluvní službu a 52 000 dobrovolníků – s tím, že každý den podepíše smlouvy s ruským MO 1336 lidí a že Rusko může každých 24 hodin zformovat jeden pluk. Toto tvrzení však nelze brát doslova, protože ruské pluky obvykle obsahují více než 2000 osob,“ uvedl ISW.

 

A i když ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve středu v rozhovoru pro BBC připustil, že pokrok byl „pomalejší, než bylo žádoucí“, dodal, že „nicméně ti, kteří bojují, zvítězí, a těm, kteří klepou, budou dveře otevřeny“.

Rusko tvrdí, že Ukrajinci zaútočili na most vedoucí na Krym. Anglicky mluvícím čtenářům zprávu přinesla britská BBC. K útoku mělo dojít s využitím raket dlouhého doletu. Ukrajinci sami se netají tím, že chtějí narušit ruské zásobovací trasy, spojení na Krym nevyjímaje.

Prezident Zelenskyj ve čtvrtek Ukrajincům také řekl, že zpravodajské služby obdržely informace o tom, že Rusko připravuje „scénář teroristického útoku“ na Záporožskou jadernou elektrárnu, která byla obsazena během loňské invaze. Tato elektrárna je největší v Evropě a pan Zelenskyj varoval, že „radiace nemá státní hranice“. Kreml jeho komentáře okamžitě odmítl jako „další lež“.

Ukrajinská novinářka Julija Mnedelová v textu pro server Kyiv Post napsala, že Záporožská elektrárna nebyla ke katastrofě nikdy tak blízko, jako právě dnes. Případná katastrofa v této elektrárně by přitom podle Mendelové byla horší než výbuch v Černobylu v roce 1986.

Svou roli v tom teoreticky může hrát i vypuštění Kachovské přehrady, ale podle ukrajinské novinářky je v chladicích nádržích vody dost na dva až tři měsíce a další může přibýt během dešťů.

CNN také připomněla, že prezident Spojených států Joe Biden a indický premiér Naréndra Módí vydali společné prohlášení, v němž se shodli, že budou nadále podporovat Ukrajinu. Ale slovo Rusko ani jednou nezmínili.

„Naše spolupráce bude sloužit celosvětovému dobru, neboť prostřednictvím řady mnohostranných a regionálních uskupení – zejména Čtyřky – přispějeme k vytvoření svobodného, otevřeného, inkluzivního a odolného Indopacifiku,“ uvádí se ve zveřejněném prohlášení, které následovalo po dvoustranném jednání Bidena a Módího v Bílém domě. „Žádný kout lidského podnikání není nedotčen partnerstvím mezi našimi dvěma velkými zeměmi, které sahá od moří až ke hvězdám.“ Oba lídři rovněž „vyjádřili hluboké znepokojení nad konfliktem na Ukrajině a vyjádřili lítost nad jeho strašnými a tragickými humanitárními důsledky“, uvádí se v prohlášení.

Módí přijel ve čtvrtek na návštěvu do Bílého domu.

„Obě země se dále zavazují poskytovat obyvatelům Ukrajiny trvalou humanitární pomoc. Vyzvaly k dodržování mezinárodního práva, zásad Charty OSN a územní celistvosti a svrchovanosti. Obě země se shodly na důležitosti postkonfliktní obnovy Ukrajiny,“ lze se dále dočíst v prohlášeních.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

to je nejlepší vtip za posledních 16 měsíců!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusewylly , 23.06.2023 9:52:57
vrazi z dombasu tvrdí, že si váží lidských životů! co Alej Andělů, nacisto?

|  13 |  0

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…