Ohavná, ideologicky závadná píseň, řekl o hudební klasice dramaturg veřejnoprávního rádia. Budete žasnout, co měl na mysli

11.01.2019 20:15

Stanice Český rozhlas Radio Wave ve své redakci uspořádala anketu na téma: „Jakou skladbu byste nejraději vymazali z historie?“ a natočila o tom i video. Řeč došla na protikomunistickou předvolební píseň Josefa Vojtka, která se v roce 2006 stala „obětí cenzury“, ale také na skladby legendárních hudebních skupin The Beatles či Queen. Dozvěděli jsme se i která z písní, dle jednoho z názorů, obsahuje „ideologicky závadný verš“.

Ohavná, ideologicky závadná píseň, řekl o hudební klasice dramaturg veřejnoprávního rádia. Budete žasnout, co měl na mysli
Foto: Repro Youtube
Popisek: Hudební dramaturg Jiří Špičák

„Kabáti, Vojtek, Vítejte do zlých časů, protože to byla písnička natočená při volbách v roce 2006,“ uvádí na začátku videa svůj názor redaktor Petr Bouška. Tato píseň, napsaná Lou Fanánkem Hagenem a nazpívaná zpěvákem skupiny Kabát, jímž je Josef Vojtek, vzbudila ve zmiňovaném roce velkou kontroverzi. K napsání písně ‚Vítejte do zlých časů‘ Fanánka inspiroval náhodně vyslechnutý hospodský rozhovor dvou šedesátníků, nostalgicky vzpomínajících na „zlaté časy komunistické nadvlády“, kdy jim mnoho věcí „zadarmo“ platil „hodný stát“. „A tak jsem napsal text, hudbu složil Walter Kraft a píseň nazpíval Pepa Vojtek,“ uvedl v roce 2006 pro iDNES.tv Fanánek a doplnil: „Nabídli jsme ji asi do třiceti soukromých rádií, ale v žádném z nich píseň nezněla.“ Píseň, jež je „protikomunisticky zaměřena“ se dle tehdejších vyjádření v rádiích neobjevila, neboť, jak Fanánek uvedl: „Text písně je moc politický a oni by mohli mít blíže nespecifikované problémy.“

Celé video můžete shlédnout ZDE.

„Hele, já ze všeho nejvíc nenávidím takovou tu písničku, ve které se furt zpívá: ‚That´s not my name! That´s not my name!‘ Takže… fakt to jako nenávidím. Hodně,“ řekl další dotázaný, jímž byl redaktor Jonáš Zbořil s odkazem na píseň od britského dua The Ting Tings. Zprávař Vítek Svoboda se zamýšlí, že by mu „vůbec nevadilo, kdyby nikdy nevznikl Gangnam Style“. Gangnam Style je singl jihokorejského reppera PSY, jenž jakožto první sdílené video na serveru YouTube překonal hranici dvou miliard zhlédnutí a v letech 2014 až 2017 byl na YouTube vůbec nejsledovanějším videoklipem.

Anketa

Považujete Ukrajinu za spojenecký stát?

3%
97%
hlasovalo: 10516 lidí

„Za mě to bude asi skladba od kapely The Verve Bittersweet Symphony, protože jenom slyším, jak začínají ty smyčce, a otvírá se mi kudla v kapse,“ odpovídá redaktorka Judita Císařová a doplňuje: „A taky název kapely. The Verve? Co to je? To je naprosto strašný!“ Název The Verve, který se redaktorce Juditě Císařové nelíbí, může v překladu do češtiny znamenat zápal či také elán.

„Já bych chtěl zrušit ohavnou píseň od kapely Queen: We Are The Champions. Nejenom proto, že je hudebně úplně nepochopitelná a stupidní, ale hlavně kvůli neuvěřitelnému textu, který jsem nikdy nepochopil, a neuvěřitelnému verši: ‚No time for losers‘, který je závadný. Ideologicky,“ vyjadřuje svůj názor hudební dramaturg Jiří Špičák.

Dále se ve videu objevuje editorka Bára Šichanová se svým negativním názorem na letní hity: „To je strašný a jako letos – Despacito?“ „Ne. Nebrat.“ Po Báře Šichanové se ve videu ukázal hudební redaktor Miloš Hroch s názorem, že „neměl nikdy vzniknout“ song Hotel California od Eagles. „Pamatuju si, že tak i někdo jednou zval na koncert: ‚Pokud dneska večer nepřijdete, tak vám vaše děti na pohřbu zahrajou Hotel California,‘ a to bych nepřál vůbec nikomu,“ dodává. Na Miloše Hrocha poté zareagoval webeditor Láďa Bruštík s tím, že mu „Hotel California nevadí, ale všechny tracky od Tomáše Kluse by zrušil“.

Kuba Kifosz, editor sociálních sítí, by nejraději vymazal z historie ‚Nikdys nebyl‘ od Toxxxe a redaktorka Bětka Medková skladbu Perfect Day, ve verzi Lou Reeda s Bonem a s Eltonem Johnem, která je dle ní strašně trapná, pompézně kýčovitá a zcela zbytečná.

Na závěr se editor Karel Veselý vyjádřil, že by mu nevadilo, kdyby v životě nikdy neslyšel Ob-La-Di, Ob-La-Da od Beatles, písničku, která v něm „úplně způsobila averzi vůči Paulu McCartneymu, která možná není úplně spravedlivá, ale díky téhle písničce si nezaslouží nic jiného“. „Já to taky nemám rád. Ale jinak mám McCartneyho hodně rád. Ale Ob-La-Di, Ob-La-Da nemám rád. Ale McCartneyho mám jako hodně rád. Hodně. Bez Ob-La-Di, Ob-La-Da. To nemám rád. Vůbec. Všechno ostatní mám rád,” souhlasí s averzí Veselého vůči skladbě Ob-La-Di, Ob-La-Da hudební dramaturg Jiří Špičák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…