Okamura: Babišova vláda enormně zvyšuje zadlužení

27.02.2021 18:59

Vláda v pondělí 15. února schválila novelu zákona o státním rozpočtu na rok 2021, která reflektuje aktuální vývoj boje s pandemií. Podle předsedy SPD Tomia Okamury vláda ale jen enormně zvyšuje zadlužení. „Přitom by se dalo ušetřit na platbách nepřizpůsobivým, solárním baronům, politickým neziskovkám či na předražených zakázkách,“ uvedl Okamura na Facebooku.

Okamura: Babišova vláda enormně zvyšuje zadlužení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura

Státní rozpočet by měl podle novely po započtení příjmů z EU v roce 2021 hospodařit se schodkem 500 miliard korun. Ten Tomio Okamura nazval antronomickým. „Tímto schválením vzrostlo zadlužení každého občana ČR jenom na letošní rok o 50 tisíc korun. SPD tuto novelu hlasováním nepodpořilo z několika důvodů,“ uvedl Okamura. 
 

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec
 
„Vláda ANO, ČSSD s podporou KSČM neustále odmítá naše návrhy v krizi šetřit na zbytných výdajích, jako jsou například předražené zahraniční nákupy vojenské techniky, platby solárním baronům, politickým neziskovkám, nepovedená inkluze ve školství nebo dávky nepřizpůsobivým,“ vyjmenoval Okamura.  
 

Anketa

Máte důvěru v Jana Hamáčka? (Hlasování od 25.2.2021)

16%
84%
hlasovalo: 15025 lidí
Také podle něj neprovádí škrty ve zbytných nákladech na byrokracii ve státní a veřejné správě. „V krizi je potřeba šetřit, jinak skončíme stejně jako předlužené Řecko,“ myslí si předseda SPD. 
 
Ministryně financí Alena Schillerová rekordní schodek však obhajuje. „Patříme mezi země s nejnižším zadlužením a nejlepšími ratingy. Je naší povinností využít tohoto skvělého postavení a pokračovat v masivní podpoře ekonomiky. Ať už snižováním daní, nebo prostřednictvím programů přímé pomoci, kde jen v únoru a březnu vyplatíme 40 miliard korun,“ uvedla Schillerová.
 
„Neuspokojivá zdravotní situace a mutující virus znamenají komplikace v životech každého z nás a státní rozpočet logicky není výjimkou. Ačkoliv deficit s novelou naroste, jsem přesvědčena, že tyto vyšší výdaje nejsou ničím jiným než investicí do co nejrychlejšího návratu k normálu. Ve výsledku se České republice vrátí,“ dodala ministryně financí.
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…