Okamura? Fiala vyšel ven a odmítl to řešit. Dvě dobré zprávy o covidu

02.02.2022 15:26

Premiér Petr Fiala na tiskové konferenci po jednání vlády oznámil, že 18. února skončí povinné testování ve školách a ve firmách, protože se pandemická situace zlepšuje. „Pandemie se vyvíjí tak, jak se očekávalo, máme to pod kontrolou, a to bez drastických opatření, lockdownů a nouzového stavu,“ řekl Fiala a obhajoval přijetí novely pandemického zákona, o kterém se jedná v Poslanecké sněmovně již téměř 30 hodin.

Okamura? Fiala vyšel ven a odmítl to řešit. Dvě dobré zprávy o covidu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

Anketa

Pokud byste byl(a) sportovcem, měl(a) byste morální problém jet na olympiádu v Číně?

6%
92%
hlasovalo: 24412 lidí
Fiala na úvod stručně okomentoval obstrukce opozice, a zejména SPD, kvůli novele pandemického zákona. „Nechci mluvit o tom, zda ten postup opozičních stran je rozumný a důstojný, to bych nechal na občanech a každý si může udělat obrázek sám. Důležité je, že vláda bez ohledu na ty obstrukce intenzivně pracuje a výsledkem té naší práce jsou dobré zprávy,“ pravil Fiala.

„Ta první dobrá zpráva pro zaměstnance, zaměstnavatele, studenty, žáky a jejich rodiče je ta, že vzhledem k vývoji pandemie jsme se dohodli, že 18. února skončí plošné povinné testování, které probíhalo od ledna,“ řekl Fiala patrně nejdůležitější informaci z celého brífinku.

Právě plošné testování podle něj pomohlo při šíření omikronu. „Vyhnuli jsme se vysokému zatížení nemocnic a situaci jsme zvládli. Pandemie se vyvíjí tak, jak se očekávalo, máme to pod kontrolou, a to bez drastických opatření, lockdownů a nouzového stavu. Postupujeme přesně tak, jak jsme avizovali před volbami,“ pochválil vládu Fiala.

„Druhá dobrá zpráva se týká také covidu a jde o kompenzace podnikatelům,“ pokračoval premiér s tím, že se připravuje podpora až pro 11 tisíc subjektů a vyplaceno bude přes tři miliardy korun. „My jsme se rozhodli pro cílenou podporu pro ty, kteří jsou nejvíce zasaženi, především drobní podnikatelé, kteří již nemají rezervy kvůli důsledkům covidové pandemie. Nárok na podporu budou mít především ti, kteří byli postiženi zákazem vánočních trhů, restaurace, hotely, cestovní kanceláře, organizátoři kulturních a sportovních akcí. Pomoc bude cílená, administrativně nenáročná a snadno dosažitelná,“ dodal Fiala.

Poté si vzal slovo místopředseda vlády Ivan Bartoš (Piráti), který informoval o schválení odkladu účinnosti stavebního zákona. „My jsme se k tomuto kroku rozhodli, abychom mohli opravit chyby, které předchozí vláda Andreje Babiše ve své verzi stavebního zákona napáchala. Máme teď čas představit novou věcnou novelu stavebního zákona a naší ambicí je představit ji v tomto roce. Ten odklad účinnosti chceme ve Sněmovně schválit co nejrychleji a věřím, že není v zájmu ani současné opozice tento proces blokovat,“ zadoufal ministr pro místní rozvoj.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Premiér Fiala se ještě krátce vyjádřil k dnešnímu rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, který zrušil opatření o kontrole certifikátů v restauracích a hotelech. „Rozhodnutí Nejvyššího správního soudu potvrzuje, že je správné, že se tady snažíme prosadit novelu pandemického zákona, která mimo jiné reaguje na ta předchozí rozhodnutí soudů. Co je nejpodstatnější, to právní prostředí v rámci řešení pandemie, které nám připravila minulá vláda, není dostatečné a musíme dál pracovat na tom, aby dostatečné bylo,“ pravil Fiala s tím, že rozhodnutí vlastně jen dokládá, že je potřeba nový pandemický zákon.

„Teď musíme zvážit, jak budeme postupovat, aby ta opatření byla právně v pořádku,“ dodal Fiala a v rámci debaty o Nejvyšším správním soudu potvrdil, že podepsal rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana, že předsedou NSS se stane Karel Šimka. „Já jsem kontrasignoval rozhodnutí pana prezidenta o jmenování Karla Šimky předsedou Nejvyššího správního soudu. Z mého hlediska tam neexistuje žádný problém. Vím, že se uvažovalo o více kandidátech. Všechna jména, co jsem zaslechl, byla respektováníhodná, byli to právníci, kteří mají renomé a mohli by tu funkci vykonávat,“ řekl předseda vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…