Okamura: Kroky vlády? Neočkovaní žáci do nemocnic, očkovaní učitelé na distanční výuku

10.03.2021 12:17

„Vláda ČR v boji s koronavirem dále ztrácí důvěru veřejnosti. Tato ztráta důvěry souvisí s jejich dalšími chaotickými, polovičatými a opožděnými rozhodnutími. Vláda neinformuje veřejnost o očkování proti nemoci covid-19 dostatečně a její zmatečná krizová komunikace tak nadále pokračuje,“ nešetřil kritikou Tomio Okamura ve svém pravidelném videu na Youtube, které je věnováno současným aktualitám.

Okamura: Kroky vlády? Neočkovaní žáci do nemocnic, očkovaní učitelé na distanční výuku
Foto: Repro Youtube
Popisek: Předseda SPD, Tomio Okamura

Jako chaotické rozhodnutí vlády označil například zákaz závodního stravování, které po nátlaku veřejnosti po několika hodinách zase povolila. Následně přidal další. „Ačkoliv ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček v médiích minulý týden sliboval, že uzavření okresů a další přísné restrikce potrvají pouze tři týdny, premiér Andrej Babiš při interpelacích ve Sněmovně minulý čtvrtek následně řekl, že se po třech týdnech rozvolňovat nebude. Jaká ale bude strategie vlády, až bude končit tento nouzový stav, však již neřekl,“ říká Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Podle něj jsou občané již zoufalí, ztrácejí motivaci, chybí jim jistota a mají oprávněnou nedůvěru v tuto vládu. Každý chce již po roce vidět pomyslné světlo na konci tunelu, a nikoliv pouze další z řady prodlužování nouzových stavů.

Anketa

Nechali byste si píchnout vakcínu Sputnik V? (Ptáme se od 2.3.2021)

88%
12%
hlasovalo: 30340 lidí
Dalším tématem byly vakcíny, kde hnutí SPD vítá krok prezidenta republiky Miloše Zemana, který minulý týden požádal Čínu o dodávku vakcíny proti koronaviru s názvem Sinopharm.

„Stalo se tak v době, kdy je vakcín pro občany, kteří se chtějí nechat dobrovolně naočkovat, všude nedostatek, a o vakcínu Sputnik V je Evropě enormní zájem a evropská léková agentura začala minulý týden konečně posuzovat ruskou vakcínu s názvem Sputnik V. Již delší dobu Sputnikem V očkuje Maďarsko, Srbsko a chystá se k tomu i Chorvatsko. Dokonce Slováci nakoupili 200 tisíc dávek vakcíny Sputnik V a do léta jí budou mít dva miliony. Evropská léková agentura je pod politickým tlakem ze strany EU a provádí certifikace dlouho, zatímco pro naše podmínky máme k těmto a podobným zdravotnickým certifikacím zřízený Státní ústav pro kontrolu léčiv. Navíc Ministerstvo zdravotnictví může SÚKL udělit výjimku k nouzovému použití neregistrovaného léčivého přípravku, když tak již udělalo ke konci února 2021 dvacet jedna zemí včetně Maďarska,“ uvedl předseda SPD.

Podle něj by měl ministr zdravotnictví Jan Blatný, pokud stále dokola obhajuje pouze certifikaci EU, ve funkci skončit. Pro SPD je naprosto nepřijatelné, aby orgány Ministerstva zdravotnictví nemohly samostatně rozhodovat o tom, jakými vakcínami se mohou naši občané nechat dobrovolně naočkovat.

Ve svém videu se Okamura také vyjádřil ke schválení pracovní povinnost studentů v nemocnicích. Jedná se o poslední dva ročníky středních zdravotnických škol, části mediků a některé studenty nelékařských oborů, aby pomohli vyčerpaným lékařům a zdravotním sestrám v péči o pacienty. Hnutí SPD s tímto krokem nesouhlasí.

Anketa

Hospodařila Babišova vláda v době pandemie dobře s našimi penězi?

60%
40%
hlasovalo: 12416 lidí
„Takže kroky této vlády jsou: Neočkovaní žáci do nemocnic, očkovaní učitelé na distanční výuku a původní personál nemocnic na ošetřovačce s dětmi, které nemohou do školy. Řešením stávající situace nedostatku nemocničního personálu je přesun pacientů s lehkým průběhem nemoci a z léčeben dlouhodobě nemocných do lázeňských zařízení, kde je odborný personál. Zároveň umožnit hejtmanům podle krizového zákona nařídit pracovní povinnost a výpomoc pro ambulantní specialisty a další osoby, které jsou registrovány na úřadech práce,“ říká Okamura.

Hnutí SPD nesouhlasí ani s úředními maturitami, ty jsou prý čirým populismem. „Maturity u nás platí více než 180 let a v případě úředních maturit vznikne obrovský problém s úrovní vzdělání žáků do budoucna. Maturita byla a měla by být i nadále velmi prestižní a náročná zkouška. Zároveň by měla také u těch nejlepších studentů umožnit co nejplynulejší přechod na vysokou školu. Vyučující již některé části studijní látky zredukovali nebo zjednodušili a snaží se v těchto podmínkách výuky žákům co nejvíce pomáhat, aby studenti svou zkoušku bez problému splnili,“ myslí si předseda SPD.

Na závěr videa poprosil o podporu petice SPD pro zajištění dostatečného množství a volného prodeje léku Isoprinosine na Covid-19. „Vláda odmítá konat. V sousedním Polsku, kde je tento lék volně dostupný, je v přepočtu na obyvatele výrazně nižší úmrtnost i počet těžkých průběhů nemoci,“ uvedl Okamura.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…