Okamura: O práci může přijít sto tisíc lidí a polovina malých a středních podniků může zbankrotovat

29.10.2020 16:12

„Lockdown a restriktivní opatření vlády kvůli koronaviru budou stát českou ekonomiku podle ekonomů stovky miliard korun a v nejčernějším scénáři se může jednat o propad až o 14 procent HDP meziročně. O práci může přijít sto tisíc lidí. Navíc polovina malých a středních podniků v Evropě může v příštím roce zbankrotovat, pokud během něj nedojde k ekonomickému oživení,“ varuje na facebooku předseda hnutí SPD Tomio Okamura.

Okamura: O práci může přijít sto tisíc lidí a polovina malých a středních podniků může zbankrotovat
Foto: Repro Youtube
Popisek: Předseda SPD, Tomio Okamura

Podle Okamury si musíme uvědomit, že řada lidí kvůli vládním opatřením přijde o své firmy, řada lidí přijde o práci a přijde mnoho lidských tragédií. Také bychom si měli uvědomit, že když ekonomika nebude produkovat hodnoty, nebude dostatek financí ani na zdravotnictví.

„Volba není ekonomika, nebo lidské životy. Lockdown znamená, že bude méně peněz na zdravotnictví, protože lidé budou mít méně peněz a méně peněz vybere i stát. Čili na všechna tato opatření musíme nahlížet v mnohem širších souvislostech,“ říká předseda SPD.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Hnutí SPD zastává názor, že opatření musí být proporčně vyvážená a musí zohledňovat všechny faktory, ne pouze jeden. „Také musíme opustit všechna šílená opatření Bruselu na eurodluhopisy a boj proti CO2 a podobně, která dále šíleným způsobem zatíží naši ekonomiku. Hnutí SPD konstruktivně podporuje kompenzace podnikatelům a sociální pomoc lidem. Chceme podpořit ta opatření vlády, která jsou rozumná, přicházíme s vlastními návrhy pomoci,“ píše Okamura.

Anketa

Myslíte či víte, že jste prodělali covid-19?

50%
hlasovalo: 8870 lidí
Je prý možné, že polovina malých a středních podniků v Evropě může v příštím roce zbankrotovat, pokud během něj nedojde k ekonomickému oživení. S odvoláním na výzkum společnosti McKinsey & Company o tom píše agentura Bloomberg.

„Studie dále tvrdí, že jedna z pěti firem ve Francii a Itálii skončí v následujících šesti měsících v insolvenčním řízení. V současné době se až 70 procent menších evropských podniků kvůli pandemii potýká s nižšími příjmy. Ve státech jižní Evropy je jich ještě více," dodává Okamura.

„Pokud by vládní opatření proti koronaviru měla trvat až do konce roku, česká ekonomika by podle ekonomů přišla o stovky miliard korun. "O práci by v takovém případě přišlo až sto tisíc lidí a také hrozí oslabování koruny, protože by investoři byli znejistělí ohledně toho, zda vláda je schopna vůbec tu situaci nějakým způsobem řešit,“ informoval ekonom Lukáš Kovanda.

Hnutí SPD říká, že opatření musí být proporčně vyvážená a musí zohledňovat všechny faktory, ne pouze jeden. Také musíme opustit všechna šílená opatření na eurodluhopisy a boj proti CO2, která dále šíleným způsobem zatíží naši ekonomiku. Hnutí SPD konstruktivně podporuje kompenzace podnikatelům a sociální pomoc lidem. Chceme podpořit ta opatření vlády, která jsou rozumná, přicházíme s vlastními návrhy pomoci,“ uzavřel předseda SPD na svém oficiálních facebooku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Barbora Richterová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…