Okamura: Pokud máme mít přátelské vztahy s Německem, musí se distancovat od snahy prolomit Benešovy dekrety

02.09.2021 15:49 | Ze sítí

Předseda hnutí SPD Tomio Okamura se na sociální síti vrátil k oficiální návštěvě německého prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera. Ten se sešel s prezidentem Milošem Zemanem, premiérem Andrejem Babišem a navštívil muzeum v Ústí nad Labem, kde si prohlédl připravovanou expozici s názvem „Naši Němci“ o minulosti a současnosti německy mluvícího obyvatelstva.

Okamura: Pokud máme mít přátelské vztahy s Německem, musí se distancovat od snahy prolomit Benešovy dekrety
Foto: Daniela Černá
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura

„V hnutí SPD jsme přesvědčeni, že pokud máme mít přátelské vztahy s Německem, je potřeba jednou pro vždy uzavřít kapitolu minulosti, abychom mohli mít dobré vztahy i do budoucna. Hnutí SPD odmítá jakékoliv zpochybňování, snahy o revizi a prolamování Benešových dekretů,“ uvedl Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Německého prezidenta v Ústí nad Labem přivítal primátor Petr Nedvědický. A právě zde si prohlédl připravovanou výstavu Naši Němci, kterou v budově Muzea města Ústí nad Labem realizuje Collegium Bohemicum. Doprovodili je ministr zahraničí Jakub Kulhánek, hejtman Jan Schiller a další osobnosti. Výstava na řadě historických exponátů i písemných dokumentů zachycuje vývoj soužití Čechů a Němců v Českých zemích.

Prezident Steinmeier ocenil její význam pro další rozvoj vztahů mezi oběma národy. V Císařském sále muzea se zúčastnil rozhovoru na téma česko-německé vztahy.

Jenže Tomio Okamura připomněl, že stále není uzavřena otázka plnění válečných reparací Německem vůči České republice podle pařížské dohody.

„Připomínáme, že z celkové částky československých reparačních nároků ve výši 306 miliard Kčs (vyjádřeno v tehdejší měně) bylo ze strany Německa vyplaceno pouhých 230,1 milionu korun. Na to nesmíme zapomenout, a to se musí změnit,“ varuje Okamura.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…