Okamura bloguje: Opilí Romové chodí po vsi a vykřikují, že nás rozsekají sekerou...

22.03.2014 8:46

Šéf hnutí Úsvit Tomio Okamura na svém blogu na iDnes.cz publikoval další ze série svých úvah o romské otázce. Hlavním problémem Romů podle něj je, že si spokojeně vegetují ve své kultuře, místo aby se snažili být společnosti nějak prospěšní.

Okamura bloguje: Opilí Romové chodí po vsi a vykřikují, že nás rozsekají sekerou...
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Tomio Okamura v Chanově

Svou úvahu Okamura začíná připomínkou obce Strýčkovice na Domažlicku, kterou prý Romové terorizují tak, že už místní obyvatelé museli dostat přidělenu policejní ochranu. Před několika lety se tam totiž přestěhoval romský klan, který z jiné obce vyštvali kvůli násilnostem.

„Každý před těmito Romy raději uhne z cesty. Jejich výpravy se opakují s pravidelností, když si vyzvednou sociální dávky a nakoupí za ně alkohol. Opilí pak ztrácejí pud sebezáchovy, nemají úctu k životu jiného člověka. Chodí po vsi a vykřikují, že jsme bílé svině, že nás rozsekají sekerou a vypálí domy. Smějou se nám do obličeje, že se jim nemůže nic stát, protože mají papíry na hlavu,“ líčí poslanec.

Celý text Tomio Okamury ZDE.

A když prý on pojmenuje tento problém pravými jmény, hned ho označují za populistu, rasistu, xenofoba, nebo něco ještě horšího. „Co to je takzvaná politická korektnost? V praxi to je pravidlo politiků a médií neříkat nepříjemné pravdy,“ rozčiluje se šéf hnutí Úsvit. Ve veřejnosti však prý oproti tomu podpora podobných názorů roste.

Romové totiž podle něj představují pro společnost skutečný problém. „Ať mi odpustí ti, kterých se to netýká, ale velká část je prostě pro společnost obrovská přítěž. Podívejte se do věznic, kojeneckých ústavů nebo dětských domovů - každý hned pozná, že Romů tu je násobně víc, než by odpovídalo jejich podílu oproti bílé většině,“ všiml si.

Problém prý není v romské „jinakosti“. Kvůli té si prý Okamura sám v dětském domově leccos vytrpěl, ale nepřivedlo ho to k tomu, aby prováděl alotria. „To, že cikán je dnes vnímané hanlivě, to není vina ani neonacistů, ani Čechů, ani Turků. To je v prvé řadě hanba cikánů. Jejich dlouhá staletí pěstovaný životní styl a životní hodnoty chtěj nechtěj kolidují a kolidovaly s hodnotami ve všech civilizovaných zemích západního světa,“ píše poslanec.

Každý národ podle něj musí bojovat o své uznání. „Staří cikáni bývali skvělí koláři, muzikanti nebo kováři. Jak to, že dnes nevíme o jediném romském uměleckém kováři,“ uvádí pro příklad. Je prý třeba, aby Romové začali od sebe a nevymlouvali se pořád na diskriminaci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…