Okamura lidem: Budou vám lhát. Nedejte se

27.05.2013 10:42

Senátor Tomio Okamura, který chce prorazit se svým hnutím Úsvit ve sněmovních volbách, prosazuje zavedení přímé demokracie. Referendum by podle něj uvítala většina občanů. Pokud se někdo rozhodne proti prvkům přímé demokracie bojovat, je to prý z neznalosti, mýtů a polopravd, které o přímé demokracii šíří politici.

Okamura lidem: Budou vám lhát. Nedejte se
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Tomio Okamura v Chanově. Ilustrační foto

Sami politici podle Okamury s posilováním přímé demokracie nesouhlasí ve většině zemí Evropy, kromě tradičních demokracií jako je Švýcarsko a Lichtenštejnsko. "Stručně řečeno, politici v případě posilování demokracie naprosto ignorují přání a zájmy svých voličů. A to zcela bez ohledu na to, zda jde o pravici nebo levici. Výjimku tvoří některé malé opoziční strany. Tenhle fakt je dalším důkazem toho, že současné pseudodemokracie jsou jen zástěrkou pro vládnutí vyvolených elit," píše Okamura.

Nejčastějším argumentem proti přímým volbám je podle senátora obava, že lidé budou volit populisty nebo se budou prosazovat hloupé, nereálné návrhy. To už se ale prý normálně děje, přímá demokracie ovšem na rozdíl od té stávající nabízí pojistku - možnost špatného politika nebo špatný zákon odvolat v referendu.

Celý článek ZDE

Další obavou je to, že se bude hlasovat o každé "blbosti". I to ale politik vyvrací, celosvětové zkušenosti prý říkají opak. "Když to vezmeme konkrétně a aktuálně, bezesporu by se konalo například referendum o církevních restitucích. K vyhlášení referenda zákony předpokládají, že minimálně jedno až dvě procenta voličů má zájem o daném problému hlasovat. Nehrozí tedy, že hlasování si vynutí kdokoli a kdykoli se mu zamane," ujišťuje Okamura.

Přímá demokracie je drahá? Omyl

Zákonodárce odmítá i argument, že konání referend je finančně nákladné. V dnešní době není podle něj problém nahradit papírové hlasování elektronickým. "Průzkumy a statistiky ukazují, že tam, kde je více prvků přímé demokracie, se ekonomice a občanům daří daleko lépe," uvádí Okamura. "Pravda je ta, že tam, kde občané hlasují o zákonech a mohou dokonce přehlasovat či odvolat poslance, mají přebytkové rozpočty a, světe div se, stát sice méně utrácí za veřejné výdaje, ale veřejné služby jsou kvalitnější než ve státech, kde o rozpočtech a utrácení monopolně rozhodují politici bez odpovědnosti k voličům," dodává.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Nepravdou, kterou občanům politici předkládají, je podle politika argument, že poměrný systém je také demokratický, když si volič svobodně volí svého zástupce. Před Okamurou neobstojí ani námitka, že stávající systém je tradiční. "Argument, že něco je tradiční, protože jsme na to zvyklí, je ta největší blbost. Takový argument má jen ten, kdo už žádný jiný nemá. Už Masaryk chtěl dospět k přímé demokracii švýcarského typu a první prozatímní československá ústava obsahovala všelidové hlasování. Faktem ale je, že masivní odpor politických stran tuhle myšlenku zhatil," píše.

Námitky neobstojí

Všechny námitky proti zavedení přímé demokracie smetá Okamura pod stůl jednoznačnými protiargumenty. Jeho závěr je jednoznačný: "Platí zásadní premisa - veškerá moc vlády a státu pochází z lidu. Pokud tuto premisu přijmeme jako legitimní, musíme ji také legalizovat. Pakliže nositelem státní moci je lid, pak musí tuto moc mít také fakticky. Ne na papíře, ale v každodenní praxi. Politik se musí bát občana, ne občan politika."

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…