Okamura řádil před lidmi: Měli jsme fabriky a životní úroveň. Po 25 letech vše rozkradeno. Babiš? Jak za Kalouska. Sobotka vás okradl

07.10.2014 8:11

REPORTÁŽ V Liberci se v říjnovém podzimním odpoledni představovali místní kandidáti do komunálních voleb. Podporovala je Jana Hnyková, poslankyně Úsvitu za Liberecký kraj. Zcela jednoznačně největší pozornost však vzbudil lídr hnutí Tomio Okamura, který si jako vždy nebral servítky a slovně pálil ostře do svých politických konkurentů.

Okamura řádil před lidmi: Měli jsme fabriky a životní úroveň. Po 25 letech vše rozkradeno. Babiš? Jak za Kalouska. Sobotka vás okradl
Foto: Kamil Kubáň
Popisek: Tomio Okamura v Liberci

Skákací hrad pro děti, balonky, retro klobása, limonáda i pivo Krakonoš či cukrová vata. To vše nabídl Liberečanům v ulici 5. května v pondělí 6. října mítink hnutí Úsvit. A také Tomio Okamuru. „Liberec je zadlužený a rozkradený. Stejně jako celá naše republika,“ hřímal do mikrofonu. „Před 25 lety jsme měli přebytkový rozpočet, fabriky a suroviny. Teď je to rozkradené a jsme zadlužení až po uši. Takhle jsme to dopracovali, když nám tu vládly elity. Z ODS, ČSSD, TOP 09, KDU-ČSL, Strany zelených. Ti všichni byli u vlády. A dnes je tu ještě navíc hnutí ANO,“ pokračoval.

Ano. Ani ANO nechce změnu. Umožnili svým hlasováním, že se tu může i nadále krást

Jediným způsobem, jak Českou republiku zvednout, je podle něj změna k přímé demokracii. „Je potřeba přijmout přímou volbu a odvolatelnost politiků. O ní se bude hlasovat na podzim. Proto každý hlas i v komunálních volbách pro hnutí Úsvit bude důležitým impulsem, že si lidé přímou demokracii přejí. Jediný, kdo ji prosazuje, je naše hnutí,“ upozornil. Zmínil i další tahák jeho hnutí – uzákonění hmotné a trestní odpovědnosti politiků. „Všechny ostatní strany ji odmítají, návrh zákona Úsvitu ostatní strany v Parlamentu zamítly. Ano, i hnutí ANO Andreje Babiše nám zamítlo zákon o hmotné odpovědnosti politiků,“ upozornil Okamura. „Nechtějí změnu. Umožnili svým hlasováním, že se tu může i nadále krást,“ domníval se.

A upozornil na policejní zátahy na městských úřadech kvůli čerpání peněz z integrovaného operačního programu z Evropské unie. „A kdo má na starosti tyto fondy a jeho čerpání? Paní Jourová z Ministerstva pro místní rozvoj z hnutí ANO,“ sdělil Okamura.

Následně začal kritizoval rozpočet na příští rok, který předložila vláda. „Znova předložila rozpočet, který nás zadlužuje o 100 miliard. To je jako za Kalouska. Takže nic nedokázali. Jen líbivá slova v televizi a ve výsledku další zadlužování,“ okomentoval.

Statisícové platy, zlaté padáky, odměny. Slova tady jsou, ale činy žádné

„Jak to vypadá na ministerstvech za této vlády? Statisícové platy ředitelů státních firem. Statisícové zlaté padáky. Statisícové odměny na železnici. Všechno je úplné stejné, žádná změna. Slova tady jsou, ale činy žádné,“ zdůraznil lídr hnutí Úsvit.

V květnu podal Okamura na premiéra Sobotku trestní oznámení. „Neodpověděl mi na to, kdo může za těch 20 miliard, které jsme ztratili v privatizaci OKD. Víme, kdo za to může. Podepsal to Sobotka, když byl ministrem financí ve vládě u svého kamaráda Stanislava Grosse. Vzpomínáte? Stanislav Gross, to je ten podvodník, který najednou získal 100 milionů a nevíme odkud. A jeho kamarád, který je teď premiérem, podepsal privatizaci OKD, při které Česká republika ztratila 20 miliard. Vážení, to už jste mohli mít důchody o 2 tisíce větší,“ obrátil se Okamura na přítomné seniory.

Podle vlády má mít chudý důchodce menší hlad než bohatý

A pověděl jim o habaďůře, kterou na ně podle něj přichystala vláda tím, že od 1. ledna 2015 zvýší důchody o 1,8 procenta. „Ale zatajili vám, že odhadovaná inflace Českou národní bankou na příští rok je přes dvě procenta. Neboli vám ještě pohoršili,“ objasnil Okamura. Připomněl, že s vedle něj stojící poslankyní za Liberecký kraj Janou Hnykovou – která předtím pracovala jako vrchní sestra v domově důchodců – do poslední chvíle bojovali, aby se důchody nenavyšovaly procentuálně, ale všem stejnou částkou. „Když zvyšujeme důchody stejným procentem, zvyšujeme rozdíly mezi bohatými a chudými. Bohatý důchodce, který má 30 tisíc měsíčně, tři stovky navíc nepotřebuje. Ale ten chudý ano. Vláda náš návrh odmítla. Tato vláda vám, vážení senioři, řekla, že chudý důchodce má mít menší hlad než ten bohatší, že má mít méně tepla než ten bohatší. Což v Úsvitu zásadně odmítáme,“ prohlásil Okamura a přítomní senioři mu souhlasně zatleskali...

Foto: Kamil Kubáň

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …