Okamura se podíval na ČT, rozčílil se a napsal, jak je to s jeho aliancí s Paroubkem

05.09.2013 9:30

Tomio Okamura se na svém Facebooku důrazně ohradil proti informacím České televize, že jeho hnutí Úsvit přímé demokracie podporují ve volbách Věci veřejné a rovněž Paroubkův LEV 21. Okamura přitom prý nic takového nechystá, takže tyto informace vnímá jako podprahovou antikampaň.

Okamura se podíval na ČT, rozčílil se a napsal, jak je to s jeho aliancí s Paroubkem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Tomio Okamura

„Rád bych zdůraznil, že ani Paroubek, ani VV nás nijak přímo nepodporují,“ připomíná předseda Úsvitu. Jsou to prý dvě z mnoha stran, které jej v poslední době oslovily s podporou jeho programu a nabídkou spolupráce.

Konkrétně s Jiřím Paroubkem a jeho stranou prý žádná konkrétní jednání neprobíhají, a pokud jde o Věci veřejné, tak Úsvit trvá na tom, že bude mít samostatné kandidátky, bez jakékoliv koalice.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Pokud by jednotlivé osoby z jiných stran měly zájem o umístění na kandidátce, musí mít čistý štít (nesmí s nimi ani probíhat žádné soudní řízení), musí podporovat přímou demokracii a rovněž mít za sebou zajímavý voličský elektorát. Okamura odhaduje, že z celkových 400 kandidátů by takových mělo být zhruba dvacet.

Vzhledem k tomu, že Úsvit má již ve svém názvu přímou demokracii, velmi prý uvítá, když si lidé pomocí kroužkování budou z lístku vybírat konkrétní kandidáty. „Je jen na Vás, jestli si přímo zakroužkujete naše kandidáty za Úsvit či kandidáty jiných stran na naší kandidátce,“ vzkazuje Okamura voličům.  

Podle serveru Prvnízprávy.cz navíc Okamura nevyloučil, že by po volbách mohl spolupracovat i s hnutím ANO 2011 Andreje Babiše, dalšího úspěšného podnikatele, který chce přinést do politiky čerstvý vítr.

„Pan Babiš naše myšlenky přijal, takže já jeho hnutí vidím jako jednoho z možných budoucích partnerů,“ sdělil serveru sám Okamura. Babiš však odmítl, že by mezi oběma existovalo jakékoliv spojenectví, načež Okamuru zkritizoval za spojenectví s předsedou Věcí veřejných Vítem Bártou. 

Večerní vyjádření Tomia Okamury z Facebooku:

Hm, že by začínala podprahová antikampaň? Dnes večer byla v hlavních Událostech ČT zpráva a velká grafika, že Úsvit podporují Věci veřejné a Paroubkův NS-LEV 21.
Rád bych zdůraznil, že ani Paroubek, ani VV nás nijak přímo nepodporují, pouze obě strany jako jedny z mnoha dalších stran, hnutí a iniciativ projevily zájem s námi jednat s tím, že podporují náš program a souhlasí s ním a zda-li by mohly jednat o nějaké formě spolupráce.
Přičemž, s Paroubkovou NS-LEV 21 vůbec konkrétně o ničem nejednáme a VV jsme stejně jako všem dalším jasně řekli, že ÚSVIT BUDE MÍT ZCELA SAMOSTATNÉ KANDIDÁTKY BEZ JAKÉKOLIV PŘEDVOLEBNÍ KOALICE. Toto platilo, platí a bude platit.
Nutnou podmínkou pro jakékoliv umístění osoby z jiné strany na naši kandidátku je to, zda-li je to osoba s čistým štítem, tzn. nebyla za nic odsouzená, ani s ní neprobíhá soudní řízení, zda-li podporuje přímou demokracii a zda-li má za sebou určitý elektorát voličů, aby byla tato osoba přínosem.
Jsme hnutí propagující přímou demokracii, takže budeme velmi rádi, když si Vy všichni díky vykroužkování pak při volbách volně a svobodně na našich kandidátkách vyberete a zvolíte takové kandidáty, kteří Vám vyhovují. Je jen na Vás, jestli si přímo zakroužkujete naše kandidáty za Úsvit či kandidáty jiných stran na naší kandidátce, jelikož ti budou mít ze zákona u svého jména uveden název strany, takže je můžete snadno hned identifikovat.
A jak víte, kroužkování má ze zákona velkou váhu, můžete klidně snadno vykroužkovat člověka třeba z posledního místa a dostane se na první.
Celkem bude na našich kandidátkách téměř 400 kandidátů a předpokládám, že jen přibližně 20 z nich bude členem nějaké jiné strany - není to tedy mnoho, jak se snaží podsouvat média.
Jak opakovaně zdůrazňuji, hledám pro přímou demokracii co nejširší celospolečenskou podporu a chci nechat vybrat Vás voliče z našich kandidátek ty, kterým důvěřujete. Takže nemá smysl tolik nyní řešit jestli ten či onen, jelikož finální slovo budete mít pouze Vy ve volbách. Já Vám předložím co nejširší výběr lidí s výše uvedenými parametry, tzn. jak politikou nepolíbených, tak políbených, zleva, zprava, starších, mladších, různých povolání. A Vy si z našich kandidátek vyberete a věřím Vám, že kvalitně. Nebojte se kroužkovat!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…