Okamura to vytmavil TV Nova. Posílá na ni stížnost až do USA

16.10.2013 15:58

Hnutí Úsvit přímé demokracie senátora Tomia Okamury se ohradilo vůči volebnímu speciálu v televizi Nova. Vadí mu, že některé subjekty získávají opakovaně exkluzivní prostor pro svou prezentaci na úkor Úsvitu. Okamura dokonce o nápravu žádá až v USA u Federální komise pro komunikace.

Okamura to vytmavil TV Nova. Posílá na ni stížnost až do USA
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Podle Okamury je hnutí Úsvit jediné, které má potenciál dostat se do Poslanecké sněmovny a nedostalo prostor pro představení svého programu.

Vaše vysílání přímo ovlivňuje výsledek voleb v náš neprospěch

„Toto Vaše rozhodnutí, při sledovanosti Vaší televize, přímo ovlivňuje výsledek voleb v náš neprospěch,“ vyčetl Okamura generálnímu řediteli Novy.

Na začátku týdne odešel z Novy dosavadní šéf Jan Andruško. Zastupovat by ho měl někdejší výkonný ředitel David Stogel.

Politicko-publicistické pořady musí být objektivní a vyvážené

Okamura tvrdí, že vysílání nováckého volebního speciálu je v rozporu se zákonem č. 231/2001 Sb., o rozhlasovém a televizním vysílání. Prý se jedná o nevyvážené vysílání, a tak Úsvit žádá okamžitou nápravu.

Podle šéfa Úsvitu je zásadní především § 31: „Provozovatel vysílání je povinen zajistit, aby ve zpravodajských a politicko-publicistických pořadech bylo dbáno zásad objektivity a vyváženosti a zejména nebyla v celku vysílaného programu jednostranně zvýhodňována žádná politická strana nebo hnutí, popřípadě jejich názory nebo názory jednotlivých skupin veřejnosti, a to s přihlédnutím k jejich reálnému postavení v politickém a společenském životě.“

Do situace se možná vloží i americká federální komise

Okamura se proto s žádostí o nápravu obrací na Radu pro rozhlasové a televizní vysílání České republiky, na americkou mediální korporaci Time Warner, která vlastní provozovatele Novy společnost CME a také na americkou Federální komisi pro komunikace (Federal Communications Commission).

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

reklama

autor: vfe

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…