Okamura v TV: Mažou mě. A šířili o mně lži. Česko bude v koncích, vládo, konej

25.06.2020 7:42

V Aréně Jaromíra Soukupa byla tentokrát přesila SPD v podobě Jaroslava Foldyny a Tomia Okamury. Proti nim stál poslanec Pirátů Petr Třešňák. Řešila se svoboda slova a Tomio Okamura si rýpl, že společnost Facebook si zvolila server Demagog.cz, pro "fact-checking", když server o Okamurovi šířil nepravdy. A od Foldyny přišel výbuch, když se probírala kauza znásilnění nezletilé černošským migrantem. Dva roky a léčení na státní útraty připadalo Foldynovi pro "dacana" málo. Došlo i na jádro a demokracii.

Okamura v TV: Mažou mě. A šířili o mně lži. Česko bude v koncích, vládo, konej
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura

Okamura s úsměvem oznámil, že se zařadil do společnosti Donalda Trumpa, protože je první český politik, k jehož postu Facebook přidal varování, že by příspěvek nemusel být pravdivý. Jednalo se o příspěvek o EU a o tom, že na ní Češi údajně nevydělávají. Také kritizoval, že si Facebook pro "kontrolu pravdivosti" vybral server Demagog.cz, který byl prý "přistižen při flagrantní lži" vůči Tomiu Okamurovi. "V minulosti neměl pravdu, když řekl, že Okamura lže, když prohlásil, že ve Švýcarsku se v referendu hlasuje o daních. Ale já jsem měl pravdu, protože ve Švýcarsku se hlasuje o výši daně z přidané hodnoty a dokonce Švýcaři o výši daně hlasovali. A prohlasovali si zvýšení," obvinil server a prohlásil, že SPD se staví za svobodu slova.

Anketa

Má smysl existence Senátu Parlamentu ČR?

4%
96%
hlasovalo: 18554 lidí

Poslanec Třešňák naopak zmiňoval riziko, které se sociálními sítěmi přichází, a uvedl příklad pirátské poslankyně Olgy Richterové, o které se na sociálních sítích šířila nepodložená pomluva, kvůli které ji někteří lidé vyhrožovali smrtí. Jaroslav Foldyna naopak dával do kontrastu výzvy k násilí, které jsou trestné, ale uvedl také příklad poslankyně Maříkové, která byla stíhána za přirovnání migrantů k invazivním druhům, ačkoliv v jejím příspěvku žádná výzva k násilí nebyla. "To je útok na svobodu slova," mínil. Třešňák ještě doplnil, že u Olgy Richterové se jednalo o tvrzení, že chce nabízet byty migrantům, kteréžto tvrzení nakonec sdílel i senátor Doubrava a pak se "neomluvně omluvil".

Okamura kontroval, že i jemu chodí výhrůžky smrtí, které také nechává řešit policií, a co se týče fake news, připomněl faux pas poslanců Ferjenčíka a Čižinského, kteří přeposílali e-mail, v němž stálo, že Tomio Okamura nabízí poslancům sushi-sety za výhodné ceny. A ocenil, že poslanec Ferjenčík se mu omluvil, ovšem Jan Čižinský se prý neomluvil dodnes.

Řešila se i kauza znásilnění mladé dívky migrantem afrického původu na Litoměřicku. U tohoto tématu byl Foldyna velmi emotivní. "Takže sem přišel nějaký člověk, kterému nebyl dán azyl v Německu z určitých důvodů, znásilnil šestnáctiletou dívku, zničil jí život, dostal od okresního soudu v Litoměřicích dva roky. A řekli: On má schizofrenii, nejdřív ho vyléčíme, chlapečka, za prachy těch daňových poplatníků. Dva roky, dacan jeden dostane, za to, že zkazil život šestnáctileté. Pane Soukupe, vám a mně když dají půl roku, tak vás to společensky zničí. Penologie, nauka o trestu a testání. Trest má mít odstrašující a výchovný efekt. Já žádnýho černocha nechci vychovávat v Český republice za peníze daňovejch poplatníků!" soptil Foldyna než se Jaromíru Soukupovi podařilo dostat se ke slovu.

Soukup podotkl, že on mezi rasami nerozlišuje, že se jedná prostě o člověka, který spáchal hrozný trestný čin, což Foldyna uznal. Moderátor ještě poznamenal, že nerad vidí, když se politici vyjadřují k rozhodnutí soudu. Ale Foldyna opáčil, že má tři dcery. "Kdyby znásilnil moji dceru, tak se natočím na videu, jak jsem ho sněd," prohlašoval, na což Soukup nenacházel slov. Třešňák se Soukupem souhlasil. "Já bych se z pozice zákonodárce jakéhokoliv hodnocení soudů opravdu zdržel, přesně jak jste řekl, pokud neznám ten spis. A to tady říkám jako otec tří malých dětí, určitě bych, pokud to nemám nastudované, nevznášel nějaké předčasné závěry."

Z dalších témat přišla na řadu i jaderná energie, kterou podle plánů Andreje Babiše hodlá Česko rozvíjet například stavbou Dukovan. Soukup zmínil, že proti Green Dealu se vymezil ministr Havlíček. "Ta silná slova vymezení se vůči Green Dealu jsou od naší vlády, a potažmo od ministra Havlíčka, zbytečná, protože ten Green Deal dává svůj smysl, pokud si EU, potažmo všichni, vytyčili, že do roku 2050 budeme průmysl a energetiku dekarbonizovat. Nicméně jak si ten energetický mix jednotlivé členské země nastaví, to už by mělo být na nich," mínil pirátský poslanec. A dodal, že ministr Havlíček si nedávno kopl do emisních povolenek, ale celá energetika, nejen obnovitelné zdroje, je v podstatě dotována.

Z jiného soudku nadhodil Tomio Okamura téma politického extrémismu a zmínil, že za extrémisty je často označována SPD. Okamura na to odvětil, že SPD není extrémistická, ale radikální. A to proto, že navrhuje přímou demokracii, což není elitám zavhod. "Ty dosavadní elity, které prosazují zastupitelskou demokracii a globalismus, tak se brání vládě lidu. To je vlastně souboj obyčejný člověk a elity. A nálepkují nás, co chceme tu skutečnou demokracii, nálepkami jako extrémista, protože proti přímé demokracii nemůžete nic říct. Protože kdokoliv kdo kritizuje přímou demokracii a ty elity by to rády kritizovaly, tak vlastně kritizují člověka a říkají o lidech, že jsou hloupí," mínil předseda SPD.

Dále Okamura prohlašoval, že krize dokázala, že globalismus selhal a musíme diverzifikovat export. "My jsme nyní závislí na Německu, to znamená, že když selže Německo a problém má Evropská unie, tak my nemáme exportní trhy do Ruska, do Afriky, které jsme mimochodem mívali, do jihovýchodní Asie, jsme prostě v koncích, proto by se vláda měla okamžitě snažit rozšířit exportní trhy," nabádal.

reklama

autor: kas

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…