Okamuru v Senátu může nahradit lidovec Kunčar. Vyhrál první kolo volby

12.01.2014 9:42

Do Senátu za Tomia Okamuru má ze dvou do druhého kola postupujících kandidátů lépe nakročeno lidovecký starosta Uherského Brodu Patrik Kunčar. Na svého soupeře, stavebního technika a bývalého hejtmana Libora Lukáše (ODS), má z prvního kola náskok 1571 hlasů a navíc zřejmě získá podporu bývalé senátorky Jany Juřenčákové (hnutí Nezávislí) a také neúspěšné kandidátky ČSSD Mileny Kovaříkové.

Okamuru v Senátu může nahradit lidovec Kunčar. Vyhrál první kolo volby
Foto: archiv starosty
Popisek: Starosta Uherského Brodu Patrik Kunčar (KDU-ČSL)

Kunčar získal v prvním kole voleb, které se konalo v pátek a v sobotu, 23,36 procenta, tedy 5363 hlasů. Druhý Lukáš obdržel 16,52 procenta, tedy 3792 hlasů. Třetí Kovaříkovou překonal o 97 hlasů. Oba kandidáti si ale uvědomují, že ve druhém kole budou stát na stejné startovní čáře. Potřebují, aby je jejich voliči přišli podpořit znovu, a také chtějí zlákat voliče kandidátů, kteří neuspěli. Volební účast v prvním kole činila 23,33 procenta.

Kunčar i Lukáš budou pokračovat v kampani a setkávat se s lidmi

V obvodu 80, který zahrnuje Zlínsko a část Uherskohradišťska, to byla dosud nejnižší volební účast v prvním kole v jeho historii. Ve druhém kole zájem voličů navíc ještě nejméně o třetinu klesá. Přesto účast až na rok 2006, kdy byla 15,26 procenta, vždy přesáhla 20 procent. S podobným zájmem ale nyní zřejmě počítat nelze. Kandidáty jiných stran podpořilo asi 13.800 lidí, všichni ale pravděpodobně ke druhému kolu voleb nepřijdou.

Kunčar i Lukáš plánují pokračování kampaně. "Veškerý volný čas budu věnovat setkání s voliči," řekl ČTK Kunčar. "Bude to velmi hektický týden naplněný řadou setkání s lidmi," shodoval se s ním Lukáš. Oba budou také usilovat o podporu neúspěšných kandidátů. Juřenčáková (5. místo, 12,84 procenta) řekla, že asi podpoří Kunčara. "Podporoval mě ve volbách v roce 2012, i když za KDU-ČSL kandidoval pan (Ludvík) Hovorka," vysvětlila.

Kovaříková z ČSSD zvažuje podporu

Kovaříková (3. místo, 16,09 procenta) uvedla, že o podpoře zatím definitivně jasno nemá. "Ale máme určité koaliční partnery," připomněla Kovaříková dohodu o vládě mezi ČSSD, KDU-ČSL a hnutím ANO. Jasno o případné podpoře má napajedelský lékař Pavel Talaš (Úsvit), který skončil ve volbách ziskem 12,92 procenta čtvrtý. "Nemám zájem nikomu vyjadřovat podporu," řekl Talaš ČTK.

Naopak "určitě někoho podpoří" komunista Radomír Rafaja. "Nejsem rozhodnutý, s touto dvojicí jsem ve druhém kole nepočítal. Musíme se o tom ve straně poradit," plánoval Rafaja, který obsadil šestou příčku se 7,34 procenta hlasů. Jasno zatím nemá ani hudebnice Zuzana Lapčíková (Starostové a nezávislí a Zlínské hnutí nezávislých), která se 7,02 procenta hlasů skončila sedmá.

Druhé kolo voleb se uskuteční příští týden. Kunčar nebo Lukáš nahradí Okamuru, jemuž mandát zanikl poté, co se loni stal poslancem za Úsvit. Nový senátor nebude zvolen na obvyklých šest let, ale pouze dokončí Okamurův mandát, který vyprší na podzim roku 2018.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…