Okradené obce, přistřihují jim křídla. Senátor Valenta zoufá nad Babišovým amatérismem

20.12.2015 17:56

Senátor Ivo Valenta nevěřícně hledí na to, jak vláda podřezává větev pod obcemi změnami v rozpočtovém určení daní ve prospěch krajů. Stojí za pozornost, že podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) je kritika neoprávněná. Obce by měly být ještě vděčné. Člen horní komory Valenta ale přidává další čísla, podle kterých by obce Babišovi rozhodně neměly být vděčné. Babiš se podle člena horní komory chová amatérsky.

Okradené obce, přistřihují jim křídla. Senátor Valenta zoufá nad Babišovým amatérismem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Ivo Valenta

Šéf státní kasy Andrej Babiš (ANO) se podivoval nad tím, proč se na něj obce hněvají. Celkové příjmy z DPH vzrostly, takže i obce dostanou víc, ale koaliční vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL současně sáhla k takovým změnám v rozpočtovém určení daní (RUD), za něž starostové rozhodně ministra financí nepochválí.

„Ačkoliv se totiž obce nakonec v příjmech z DPH také vrátí na původní úroveň, budou naopak kráceny tím, že jim bude zrušen 30% podíl na výběru z daní fyzických osob podnikajících na jejich území. Jiným slovy, podle rychlé prognózy sice dostanou od státu cca 2 mld. Kč navíc, ale na druhé straně cca 1 mld. Kč naopak ztratí,“ podotýká senátor.

Především Andrej Babiš podle Valenty dokazuje, že k tvorbě zákonů přistupuje neprofesionálně a jeho chyby musí napravovat Senát. Je přece nesmyslné na jedné straně obcím levou rukou peníze dát a pravou rukou je zase sebrat. „Celá tato smutná anabáze vypovídá mnohé zejména o třech aspektech vládnutí současné koalice a politice ministra financí Babiše, kterými jsou amatérismus, nekoncepčnost a macešský přístup k našim obcím a městům,“ pokračuje člen horní komory parlamentu v kritice.

Text naleznete zde

Takto se prý rozhodně firma neřídí a majitel Agrofertu Babiš před volbami sliboval, že bude řídit stát jako firmu. Ve skutečnosti ale i ministr financí jednal v duchu politiky, kterou jinak tolik kritizuje, když před krajskými volbami předal peníze přednostně krajům.

„Signál, který vláda tímto krokem ale vyslala obcím, je jednoznačný a říká, že jsou pro ni nechtěným dítětem. A bohužel na tomto tvrzení nic nemění ani výsledná podoba zákona, která byla v tomto týdnu schválena. Potvrzují jej pak také slova ministra financí Babiše, který v minulosti opakovaně tvrdil, že pro něj osobně je nejdůležitější, aby jeho hnutí bylo úspěšné v parlamentních volbách, a volby do komunálních zastupitelstev označoval za méně podstatné. Třešničkou na dortu jsou pak jeho výroky z projednávání novely zákona o RUD, kdy de facto řekl, že obce narovnání podílu z DPH nepotřebují, neboť dobře hospodaří, mají naspořeno a více peněz jim tedy není nutné dávat. Jako by tím říkal, že dobré hospodaření by mělo být po zásluze potrestáno,“ kroutí hlavou senátor.

Právě obce jsou přitom občanům nejblíže a vědí nejlíp, co lidé potřebují, co je třeba napravit a tak podobně. Senátorovi se proto zdá zcela nelogické obcím „přistřihávat křídla“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…