Okurková sezóna, posmíval se Hřib nejnovější akci Pospíšila v Praze

06.08.2019 21:23

Pozvání do úterního pořadu Interview na ČT24 tentokrát přijal pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Moderátorka Zuzana Tvarůžková se ho ptala, jak moc je pražská koalice v otřesech. A proč se TOP 09 už poněkolikáté ozývá s tím, že může rychle skončit; vadí jí totiž nápady Pirátů. Na přetřes pak přišel návrh na odvolání šéfa městské firmy Pražská plynárenská Pavla Janečka, který rovněž radní na magistrátu rozděluje.

Okurková sezóna, posmíval se Hřib nejnovější akci Pospíšila v Praze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lídr České pirátské strany a nový primátor Prahy Zdeněk Hřib

„Tato naše koalice pracuje na věcech, které jsou pro Prahu prioritní, pokud k tomu budou naši partneři přistupovat věcně, tak dovládneme,“ odpověděl v úvodu primátor Hřib na otázku, zda věří, že v této koalici dovládnou do konce volebního období. Připustil, že v koalici nyní řeší věci, u kterých se jejich názory značně liší. „To je ale přirozené, to tak mezi partnery bývá,“ podotkl pražský primátor.

Právě Piráti přišli s návrhem na odvolání ředitele městské firmy Pražská plynárenská Pavla Janečka, z čehož je v koalici nesoulad. Ale Hřib je z celé situace stále velmi překvapen. Připomněl, že partnerům už předem avizovali, že s Janečkem mají v čele této firmy problém a chtějí ho odvolat. „S ohledem na to, že na schůzce, kde jsme to ohlásili, jsme se shodli na tom, že to má být řešeno transparentně na radě, tak je to pro mě opravdu překvapující,“ uvedl primátor.

Podle šéfa TOP 09 Jiřího Pospíšila byli však naopak překvapeni oni, že Piráti s tímto návrhem přišli, jelikož tuto oblast má prý v gesci právě TOP 09. „Na schůzce jsme avizovali, že Janečka budeme chtít odvolat. Pospíšil z té schůzky odešel, když to viděl na podkladech napsané, sám říkal, že bychom tuto záležitost měli řešit transparentně na radě, a to jsme učinili,“ zopakoval Hřib s tím, že nechápe, proč je z toho teď takový problém.

Stanovisko Pirátů ohledně odvolání Janečka je prý neměnné. Hřib uvedl, že s Janečkem chtěl situaci řešit a poslechnout si jeho vysvětlení. „Chtěl jsem znát Janečkův pohled na ty záležitosti, které se v novinách o Pražské plynárenské dočítám, ale jeho vysvětlování mě vůbec nepřesvědčilo, právě naopak,“ zamračil se pražský primátor.

„Kromě toho, že hlasoval pro přidělení tantiém, podílu na zisku dceřiné společnosti Pražské plynárenské pro odsouzeného Karla Březinu, jsem se navíc dozvěděl, že hlasoval pro to, aby ta odměna byla přidělena i jemu samotnému. To je neakceptovatelné!“ popsal své setkání s Janečkem primátor.

Není to ale jediná věc, která mu na Janečkovi vadí. „Problémů je daleko víc, jsou tam zásadní manažerská pochybení, kvůli nimž je zisk společnosti o tři sta milionů nižší, než by být mohl, nebyli dostatečně prověřováni dodavatelé Pražské plynárenské,“ upřesnil primátor.

Nezapomněl zmínit ani další zásadní věc, týkající se poskytování informací. „Momentálně představenstvo neposkytlo žádný zápis z jednání představenstva dozorčí radě,“ pokračoval s výhradami Hřib. Zásadní je to především v kontextu s faktem, že jedním z dodavatelů firmy Pražská plynárenská je i společnost Revis, která dala sponzorský dar 750.000 Kč straně TOP 09 minulý rok.

TOP 09 však tvrdí, že to nemá žádnou souvislost s tím, že by si nepřáli odvolání Janečka, o čemž Hřib není přesvědčen. „Rád bych tomu věřil, ale je důležité, aby byly vyvráceny veškeré spekulace, které by s tímto mohly souviset, to ale není možné, pokud předseda Janeček, který tam byl dosazen za TOP 09, ty informace neposkytuje,“ zdůraznil Hřib.

Piráti se prý skrze dozorčí radu kontinuálně snaží Janečka přimět k tomu, aby tyto informace poskytl. „Janeček ale řekl, že to řešit nechce, problém tedy trvá,“ konstatoval Hřib. Piráti na odvolání Janečka budou trvat bez ohledu na to, co si přeje jejich koaliční partner. „To, že tato věc není podstatná pro naše koaliční partnery, to je mi líto,“ poznamenal Hřib.

Jiří Pospíšil říká, že těmito kroky Piráti tlačí TOP 09 do kouta a nabourávají koalici. Přibližuje se tím zlomový bod, kdy by se pražská koalice musela obměnit? „Pospíšil mě svými vyjádřeními překvapuje, za normálních okolností se ozývá nejvíce přece ten, který byl přehlasován, což jsme my. My bychom měli říkat, že máme problém se setrváním této koalici,“ smál se Hřib.

Nejde o první spor mezi Piráty a Spojenými silami, v poslední době se strany přely například o možnost zjišťování prázdných bytů s pomocí dat z elektroměrů. Byla to také idea vyššího zdanění prázdných bytů. Piráti tvrdí, že tuto myšlenku v tomto volebním období už zvedat nebudou. Byli kvůli tomu z mnoha stran označování za novodobé komunisty.

Problém v této věci byl podle Hřiba ale také v tom, že zaznívala celá řada nepravdivých informací. „Bylo před volbami do Evropského parlamentu a asi to poznamenala ta kampaň,“ míní pražský primátor.

„My jsme chtěli reálně jen využít anonymizované statistiky ze shromážděných dat. Naši partneři to odmítli, musíme počkat na standardní desetiletý cenzus sčítání obyvatel do roku 2021, kdy se počet prázdných bytů vyhodnocuje,“ povzdechl si Hřib.

„Praha momentálně nemá žádnou pravomoc, jak zdanit prázdné byty například ruských spekulantů. Skutečnost, že je Pospíšil proti tomu, je v okurkové sezóně zajímává, ale pro pražskou koalici zcela nepodstatná,“ připomněl pražský primátor, s tím, že o tom stejně není možné hlasovat.

Poukázal na to, že ve chvíli, kdy jsou byty v metropoli prázdné, město nezískává příjem z rozpočtu, který dostává tzv. na hlavu. Město pak prý staví chodníky, kanalizaci, financuje provoz a osvětlení pro obyvatele, kteří tam nejsou a na které nedostane peníze. „Pokud budou ve městě prázdné byty, tak město zkrachuje,“ varuje pražský primátor.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…