Olomoucký hejtman nám přiznal, že hlasoval proti Sobotkovi. Víme proč

27.10.2013 22:06

Bohuslav Sobotka zažívá těžké časy. Vedení sociálních demokratů ho v neděli vyzvalo k rezignaci. Pro bylo 20 členů, proti 13. Sobotka řekl, že rezignovat nehodlá. Předsednictvo ho také vyloučilo z vyjednávacího týmu pro sestavení vlády. ParlamentnímListům.cz se podařilo získat vyjádření jednoho z těch, kteří hlasovali proti Sobotkovi.

Olomoucký hejtman nám přiznal, že hlasoval proti Sobotkovi. Víme proč
Foto: Daniela Černá
Popisek: Hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil

Historicky nejtěsnější vítězství ČSSD vyvolalo uvnitř strany zklamání. Sociální demokraté získali 50 mandátů. Jen o tři méně dostalo hnutí ANO. ČSSD je nyní v situaci, kdy je obtížné sestavit vládní koalici. Právě výsledek voleb dnes vedl k hlasování o výzvě k Sobotkově rezignaci. Pro bylo 20 členů, proti 13.

Rozbořil hlasoval proti

Jedním z těch, kteří už Sobotku v čele strany nechtějí, je hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil. „Byl jsem po dlouhé diskuzi mezi dvaceti členy předsednictva, kteří hlasovali pro odvolání a složení nového vyjednávacího týmu. Výsledek voleb po sedmi letech v opozici je velkou prohrou," uvedl pro ParlamentníLIsty.cz Rozbořil s tím, že hlasoval proti Sobotkovi.

Sobotka však výzvu k rezignaci nepřijal. Nechce prý, aby strana přišla o autonomii a byla pod vlivem SPOZ. Po skončení jednání grémia okamžitě odešel. Na cestě z Lidového domu pak neodpověděl ani na jednu otázku položenou přítomnými novináři.

Sobotka v týmu chybí

Ústřední postavou sociální demokracie se tak stane zřejmě právě první místopředseda a hejtman Michal Hašek. Podle něj byl sestaven nový vyjednávací tým. Sobotkovo jméno bychom v něm ale hledali marně. „Sobotka je zatím předsedou. Tím je ale zřejmě pouze do sjezdu," říká Hašek. On sám bude podle svých slov tím, kdo bude vést hlavní povolební debaty s ostatními stranami.

Hašek a spol. tajně u Zemana

Už v sobotu večer špičky ČSSD zahájily vyjednávání o povolebním uspořádání schůzkou s KSČM. Jejím předmětem však bylo především ustavení orgánů nové Poslanecké sněmovny. Představitelé ČSSD mezitím avizovali, že další schůzky a jednání proběhnou v příštím týdnu.

Server Česká pozice přinesl informaci, že v sobotu večer, zatímco Bohuslav Sobotka zamířil na debatu lídrů do České televize, se v Lánech uskutečnila tajná schůzka prezidenta Miloše Zemana se špičkami toho křídla ČSSD, které s hlavou státu v poslední době sympatizovalo. Podle serveru se večeře měl zúčastnit první místopředseda Michal Hašek, místopředsedové Milan Chovanec a Zdeněk Škromach, vlivný poslanec Jeroným Tejc a jihočeský hejtman a novopečený poslanec Jiří Zimola.

„Pozvání prezidenta se zkrátka neodmítá,“ uvedl jeden z účastníků schůzky s tím, že až na místě překvapení sociální demokraté zjistili, že předseda strany nebyl pozván. Zdroj České pozice uvedl, že iniciátorem schůzky byl první místopředseda Hašek.

Server rovněž přišel se spekulací, že Zeman nechá Sobotku „spálit“ neúspěšným pokusem o sestavení vlády, přičemž tomuto neúspěchu bude sám aktivně napomáhat.

V neděli ráno ČSSD oznámila, že pro povolební vyjednávání ustavila čtyřčlenný tým, v jehož čele je předseda Sobotka. Dalšími členy mají být místopředsedové Lubomír Zaorálek a Milan Chovanec. Tým tak byl paritně utvořen oběma stranickými křídly. Poté však Hašek na svého předsedu poprvé veřejně zaútočil. „Kdybych já byl předsedou sociální demokracie a dostal jsem ve volbách 20,5 procent, oznámil bych rezignaci,“ řekl Hašek novinářům.

Kolem poledne Sobotka přešel do protiútoku. Serveru IDNES.cz sdělil, že Hašek má na upachtěném volebním vítězství ČSSD svůj díl viny. „Má černé svědomí. Hodně pomáhal tomu, aby ČSSD byla vnímána jako rozdělená strana,“ uvedl Sobotka.

„Mě ta výzva z jeho strany nepřekvapuje,“ okomentoval Haškovo doporučení rezignovat. „Problém je, že on takové věci dělal už před volbami, kdy to znejisťovalo naše voliče. Mám na mysli hlasování na ústředním výkonném výboru, kde měla být zpochybněna moje pozice lídra ČSSD ve volbách do Sněmovny,“ uvedl Sobotka.

Očekává se pekelné předsednictvo

Po poledni se pak Michal Hašek zúčastnil diskusního pořadu Otázky Václava Moravce, kde působil smířlivěji a odmítl, že by proti Sobotkovi jakkoliv aktivně vystupoval. „Nebudu navrhovat jakékoliv dramatické kroky směrem k Bohuslavu Sobotkovi,“ ujistil. Michal Hašek rovněž v televizní debatě uvedl, že Sobotka by měl vést vyjednávání o příští vládě, a vyzval prezidenta, aby jej akceptoval.

V odpoledních hodinách se sešlo předsednictvo ČSSD, které mělo rozhodnout o dalším postupu strany. Ještě před ním se pro Sobotkovo odvolání vyslovil i novopečený poslanec a jihočeský hejtman Jiří Zimola. „Ano, já bych rezignoval. Politika má jasná pravidla,“ řekl serveru Aktuálně.cz na dotaz, zda by podobně jako Michal Hašek doporučil Sobotkovi rezignaci. 

Při příchodu na jednání předsednictva například místopředseda Zdeněk Škromach, považovaný za nejbližšího Zemanova spojence ve vedení, hovořil o tom, že volební výsledek strany není dobrý a mělo by i v rámci vedení dojít k určité sebereflexi.

Sobotka sám naznačil, že by vedení strany mělo vyvodit odpovědnost. Podle něj by to však mělo mít podobu žádosti, aby všichni členové předsednictva požádali o potvrzení svých mandátů stranický sjezd, který se má konat v březnu.

Ještě v průběhu jednání unikly informace, že na předsednictvu padl návrh na Sobotkovo odvolání z vyjednávacího týmu. Návrh měl přednést primátor Brna Roman Onderka a před osmnáctou hodinou o něm předsednictvo mělo hlasovat.

Další zvrat: Ať Sobotka zmizí úplně

Politolog Lukáš Jelínek, obeznámený s děním v ČSSD, uvedl: „Bylo by to absurdní, pokud by se strana, která volby byť těsně, ale přece jen vyhrála, odvolala svého lídra z vyjednávacího týmu, ale dalo se to očekávat a probublávalo to už v letních měsících,“ uvedl Jelínek.

Hašek podle něj již v poledne naznačoval, že on návrh na Sobotkovo odvolání nepodá, ale nemůže vyloučit, že někdo z regionálních lídrů takový návrh přednese. Je to prý opakování scénáře z léta, kdy se odpůrci předsedy Sobotky snažili jej sesadit z pozice stranického lídra.

„Ta debata se odehrává druhý den po volbách a velmi tím oslabuje pozici strany v koaličních vyjednáváních. Samozřejmě, že každý se chová jinak, jestliže ví, že ta strana je rozdělená,“ uvedl Jelínek. 

Petr Honzejk, redaktor Hospodářských novin, uvedl ve studiu České televize, že klíčovým okamžikem bude hlasování o usnesení předsednictva ČSSD. „Je zajímavou vlastností českých politických stran, že se zbavují svých předsedů,“ poznamenal Honzejk s tím, že strany se se svými lídry nedokáží vyrovnávat.

Následně ovšem dorazila z Lidového domu ještě ostřejší výzva. Roman Onderka měl navrhnout další usnesení v tom duchu, že vedení strany vyzývá Bohuslava Sobotku k odstoupení z vedení strany.

Podle komentátora Alexandra Mitrofanova už Haškova frakce evidentně hraje vabank. Toho si podle zpravodaje České televize jsou vědomi všichni členové vedení, a proto se hlasování oddaluje neustále příbývajícími diskusními prostředky.

Před devatenáctou hodinou Česká televize přinesla informaci, že byla schválena obě usnesení, která navrhl primátor Onderka. Sobotka byl tedy odvolán z jednacího týmu a předsednictvo jej vyzvalo k úplnému opuštění předsednictva strany.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo, Petr Kupka

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…