Olympiáda za všechny prachy. Prázdno, kleknul internet a novináři se tlačili. „Teď si představte, že by se Bémovi splnil sen...“

23.07.2021 19:17

Letní olympiáda v Tokiu byla konečně zahájena. Protestům samotných Japonců navzdory. A bylo to vskutku netradiční zahájení. Úplně bez diváků. Novinářům na stadionu vypadl internet. Sportovci pochodovali v rouškách a vlajky nesli radši dvě. „Covidoví fanatici!“ ozývá se z Česka. „Kdybysme olympiádu dělali tady... za Béma!“ ozvalo se také.

Olympiáda za všechny prachy. Prázdno, kleknul internet a novináři se tlačili. „Teď si představte, že by se Bémovi splnil sen...“
Foto: azy
Popisek: LOH Tokio zahájení. Novináři čekající na autobusy

Po covidovém ročním odkladu byly zahájeny olympijské hry v japonském Tokiu. Kvůli covidové hysterii je to ale poněkud netradiční událost. Reportéři Seznam Zpráv, Jaroslav Gavenda a David Neff, se vypravili přímo na místo a popsali, co viděli. „Žádné davy, nikdo s vlaječkami nebo symboly olympijských her. Už dlouho před olympiádou se mluvilo o tom, že Japonci s megaakcí kvůli koronaviru nesouhlasí. Na místě to bylo znát,“ píší publicisté v reportáži.

„Nejvíce viditelné omezení kvůli koronaviru je samozřejmě to, že na stadion nemohli diváci. A to ani Japonci. „Za jakých podmínek bude návštěva stadionu možná, se před olympiádou několikrát měnilo. Nakonec na stadion nesměl nikdo a lavičky jsou zbarvené tak, aby to vypadalo, jako když je stadion plný,“ popisují novináři zahájení.

Zajímavostí také bylo, že asi tisícovce novinářů, kteří se jako jediní mohli zúčastnit, přestalo na stadionu fungovat internetové připojení. Údajně pro přetížení sítě.

Další zaměstnanec Seznamu, dramaturg Václav Dolejší, k situaci s humorem napsal: „Japonci to moc nezvládají…? A teď si představte, že by vyšel sen bývalého pražského primátora Pavla Béma, a olympijské hry 2020 se právě teď odehrávaly v Česku…“

Samotný zahajovací ceremoniál obsahoval třeba minutu ticha na připomenutí obětí covidu anebo ohňostroj. Zúčastnil se údajně také japonský císař s manželkou. „Po necelé hodině začaly na plochu nastupovat olympijské týmy jednotlivých zemí. Samozřejmě v rouškách nebo respirátorech. Novinkou letos bylo, že země vyslaly dva vlajkonoše. Ženu a muže.“ Zřejmě v zájmu vyváženosti a genderu.

ČT24 mezitím informovala, že v hlavním městě Japonska je kvůli koronaviru vyhlášený nouzový stav, fanoušci mají zákaz vstupu na stadiony. Každodenní testování u sportovců a realizačních týmů zatím odhalilo bezmála stovku případů.

Lékař Roman Šmucler k podivným praktikám Japonců a olympiádě bez diváků napsal: „Na zahájení olympiády nesmějí ani očkovaní, a dokonce ani očkovaní s rouškou. Díky tomu budou Japonci splácet obrovské dluhy. Show pro nikoho. Bizarní chování k lidem v karanténě. Nějak mi uniká smysl toho celého.“ A dodal: „Covidoví fanatici nemají rozum a ani srdce.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: AZy

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…