Ombudsmanka chce trestat sledování zaměstnanců

17.04.2014 21:22

Veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová zákonodárcům doporučuje, aby inspekce práce měla možnost pokutovat zaměstnavatele za neoprávněné sledování zaměstnanců na pracovišti. Přijde jí totiž absurdní, kdy inspekce může sledování na pracovištích kontrolovat a žádat nápravu, nemůže ale uložit sankci.

Ombudsmanka chce trestat sledování zaměstnanců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Anna Šabatová

Inspekce zatím funguje tak, že se obrací na Úřad pro ochranu osobních údajů. Ten ale ukládá pokuty jen za skutky, které se týkají zpracování osobních údajů. Prý stojí za tím, že zaměstnavatele může postihnout jen v případech, když jsou zaměstnanci sledováni technikou se záznamem.

Ve zprávě ombudsmana za loňský rok se uvádí, že pokud zaměstnavatel zasahuje do soukromí zaměstnanců jinými prostředky, například v takzvaném on-line režimu, není toto jednání postižitelné ani Úřadem pro ochranu osobních údajů, ani orgánem inspekce práce. Nová ombudsmanka proto žádá, aby se do zákona o inspekci práce vložil nový správní delikt, který by postihl právě toto jednání.

Otázkou je, jestli zákonodárci vyslyší ombudsmančiny výtky. Zkušenosti z minula totiž ukazují, že na ně zareagovali jen zhruba v 58 procent případů. Poslanecké sněmovně dali ombudsmani za dobu existence úřadu 79 doporučení. Zákonodárci však vyslyšeli zatím jen 48. Za to, že na výtky veřejného ochránce práv politici příliš nereagují, je kritizoval už předchůdce Šabatové Pavel Varvařovský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…