Omezme přistěhovalectví, zpřísněme sociální dávky, navrhl premiér Británie. A Sobotkův muž Prouza se ozývá

03.12.2014 9:12

Státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza nepovažuje za šťastné, že by v rámci omezení imigrace do Evropské unie mohlo dojít k odstranění jednoho ze základních pilířů, na kterém byla EU vybudována - volného pohybu osob. Česká republika by podle něj mohla ztratit to nejcennější, co před deseti lety svým vstupem do této organizace získala.

Omezme přistěhovalectví, zpřísněme sociální dávky, navrhl premiér Británie. A Sobotkův muž Prouza se ozývá
Foto: vlada.cz
Popisek: Státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza

Prouza ve své polemice zveřejněné na stránkách Lidových novin reaguje na páteční prohlášení britského premiéra Davida Camerona, který uvedl, že by jeho země měla omezit přistěhovalectví ze zemí EU a navíc zpřísnit přístup imigrantů k sociálním dávkám. Uvedená opatření by si podle něj vyžádala změny v zakládajících smlouvách EU.

Státní tajemník pro evropské záležitosti ovšem považuje za klíčové, aby byla i nadále zachována unijní pravidla, která zaručují stejné zacházení se všemi Evropany bez ohledu na jejich národnost. Argumentuje tím, že by omezení volného pohybu osob mohlo vést ke zpochybnění smyslu evropského projektu jako takového. Své tvrzení podkládá loňskou statistikou Evropského statistického úřadu, podle které 56 % Evropanů považuje volný pohyb osob za vůbec nejcennější přínos evropské integrace.

„Měli bychom si proto dát pozor, aby 25 let po sametové revoluci nevznikaly nové „železné opony“ či závory, které byly ve jménu znovunabyté svobody a sjednocování kontinentu pracně odstraňovány. Všechny země Evropy mají dostatek nástrojů, jak zabránit zneužívání sociálních systémů – a je v pořádku, pokud to dělají. Ale základem fungování Evropské unie je, že se všemi občany EU se zachází stejně. Pokud se této rovnoprávnosti vzdáme, ohrožujeme to nejcennější, co jsme před deseti lety našim vstupem do EU získali,“ konstatuje Prouza.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…