Omikron? Vymyslí další písmeno. Vědci odhalují

09.12.2021 14:34 | Ze sítí

V médiích se nyní pravidelně objevují zmínky o variantě omikron z Jižní Afriky. K této variantě se vyjádřilo i Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků. Varuje, že kvůli předběžné opatrnosti budou chtít odborníci přikazovat roušky ve školách, odmítat uznávat protilátky a očkovat ty, kteří nemoc prodělali třemi dávkami. „A pokud to nebude omikron, na příště si najdou jiné písmenko z řecké abecedy. Budeme očkovat a očkovat dál,“ odhaduje SMIS.

Omikron? Vymyslí další písmeno. Vědci odhalují
Foto: Hans Štembera
Popisek: Očkování proti koronaviru, ilustrační foto

Anketa

Musíte v posledních týdnech šetřit na jídle?

65%
11%
hlasovalo: 39583 lidí
Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků konstatuje, že klesá počet pozitivně testovaných lidí, což je dobrá zpráva. „Doufejme, že se nově naboostovaná kolektivní imunita projeví i dostatečnou odolností vůči koronavirové mutaci zvané omikron,“ dodává s tím, že odborníci u varianty omikron straší, jak „kosí“ jihoafrickou populaci.

„Jasně, že ji decimuje, protože u nich bylo dosud pouze 5 % populace PCR poz. testováno (tedy jsou ve stavu jako my vloni cca v září, co se promoření týče). U nás máme již 21 % osob s prokázaným pozitivním PCR a odhaduje se, že až trojnásobek tohoto počtu má protilátky, tedy s koronavirem se také setkalo. Očkovaní budou asi vůči omikronu odolní méně, jak se ukázalo v sousedních státech. Tedy naše zemička, která je v promořenosti (počtu PCR poz./mil. obyvatel) šestá nejlepší na světě, by to měla zvládnout,“ míní sdružení.

Varuje před „předběžnou opatrností“ odborníků, kteří podle nich budou chtít nošení roušek ve školách, nebudou chtít uznat protilátky a těm, kdo nemoc již prodělali, budou chtít aplikovat třetí dávku vakcíny. A to vše kvůli „tajemnému omikronu“, který v Česku není rozšířen. „A pokud to nebude omikron, na příště si najdou jiné písmenko z řecké abecedy. Budeme očkovat a očkovat dál. Sérové nemoci se přece nebojíme, je to jen neškodná RNA, která neublíží,“ ironizuje sdružení.

„Cílem je naočkovat celou populaci. Tak ji musíte přesvědčit. Proč by lidé dosud neočkovaní měli toužit po vakcíně? Kdysi se jim slíbila jedna dávka boostu, teď mají jisté tři. Navíc v době, kdy epidemie ustupuje,“ namítá.

Podle SMIS a dat ÚZIS tato vlna koronaviru byla především epidemií mladých. „Během podzimu stonali hlavně mladí lidé a děti. Svým způsobem je to dobře, protože si alespoň marodi vybudovali komplexní imunitu, nastimulovali jak tu buněčnou, kterou mají lepší než dospěláci, tak protilátkovou,“ praví sdružení a připomíná, že prodělání nemoci oproti očkování vytváří imunitu na sliznicích.

„Většina dětí zvládla virózu bez problémů, některé mohou mít zdravotní potíže podobně jako dospěláci. Ale není jich moc a je to podobné jako po jiných virózách. Důležité je, že postinfekční imunita je kvalitní přípravou na příští kontakt s další mutací. Reinfekcí je velmi málo a probíhají lehkou formou,“ říká také sdružení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…