On může vyhrát. Nigel Farage má šanci uspět ve volbách

15.01.2024 12:41

Zatímco v Německu podle průzkumu agentury Insa straně padá podpora kancléře sociálního demokrata Olafa Scholze, někdejšímu nejhlasitějšímu zastánci brexitu Nigelu Farageovi se zřejmě blýská na lepší časy.

On může vyhrát. Nigel Farage má šanci uspět ve volbách
Foto: Repro Youtube
Popisek: Bývalý britský europoslanec Nigel Farage

Slavné britské The Times upozornily na průzkum voličských nálad, který naznačil, že má šanci vrátit se do politiky.

„Průzkum zadaný Arronem Banksem, bývalým dárcem Ukip, naznačil, že Farage by získal 37 procent hlasů v Clactonu v Essexu, čímž by porazil držitele konzervativců o deset procentních bodů,“ uvedl The Times.

Sám Farage poznamenal, že průzkum v něm posiluje přesvědčení, že vrátit se do politiky by mohlo mít smysl.

Anketa

Máme se připravovat na válku?

9%
89%
hlasovalo: 14406 lidí

Britský The Telegraph k témuž průzkumu poznamenal, že „čísla nezahrnují 30 procent lidí, kteří uvedli, že se nerozhodli nebo odmítli uvést svou preferenci. Když byly tyto odpovědi zohledněny, Farage byl stále sedm bodů před Gilesem Watlingem, současným konzervativním poslancem, kterému podle propočtů Survation zbylo 19 procent a byl třetí. Labouristický kandidát by podle tohoto průzkumu získal 23 procent hlasů. V roce 2019 Watling v obvodu zvítězil se ziskem přes 24 tisíc hlasů.

Farage prý zvažuje své možnosti, ale zdráhá se znovu kandidovat do parlamentu, když předtím sedmkrát neúspěšně kandidoval, v pěti všeobecných volbách a dvou doplňovacích volbách.

A zatímco se Farage rozmýšlí, zda se vrátí do horních pater britské politiky, vyrazil za Donaldem Trumpem, aby ho podpořil v primárkách v Iowě. O cestě Nigela Farage do USA informovala agentura Bloomberg.

„Mezi příznivci, kteří v neděli v Indianole v Iowě vydrželi teploty pod nulou, aby podpořili Trumpovu snahu o návrat, byl Nigel Farage, britský politik, který byl hlavním inženýrem odchodu Británie z Evropské unie. Farage, blízký spojenec bývalého prezidenta, podporoval obě předchozí Trumpovy kandidatury do Bílého domu a často sloužil jako úvodní řečník na shromážděních v roce 2020,“ napsala agentura.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…