On nemohl... Ale mohl! Pecková v ČT omlouvala Rakušana, ale narazila na Witowskou s vystudovanými právy

21.06.2022 21:41

Lídři pěti koaličních stran dnes jednali o kauze Petra Hlubučka z hnutí STAN, bývalého náměstka primátora Prahy. Jak moc tato kauza STAN poškodí, a zda je v pořádku, že předseda hnutí STAN, které čelí takovému skandálu, zůstává ministrem vnitra? Na to v pořadu Interview ČT24 odpovídala hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (STAN). Rakušan je podle ní člověk na svém místě, ale negativně vnímá, že Petr Gazdík si nadále drží poslanecký mandát.

On nemohl... Ale mohl! Pecková v ČT omlouvala Rakušana, ale narazila na Witowskou s vystudovanými právy
Foto: Screen ČT24
Popisek: Hejtmanka Petra Pecková

„Mísí se ve mně pocity smutku, zklamání, ale i strašného vzteku, protože několik jedinců svým totálním excesem dokázalo pošlapat práci tisíců lidí, kteří dělají tu práci neuvěřitelně poctivě a snaží se vrátit politickou kulturu. To vše skupina lidí, která krade, zhatí,“ řekla úvodem Pecková s tím, že zásadní bude obroda hnutí STAN. „Musím říct, že to STAN uvnitř velmi semklo a doufám, že z toho všeho vyjdeme daleko silnější,“ doplnila.

Vít Rakušan je podle ní člověkem na svém místě: „Jsem přesvědčena o tom, že Vít Rakušan řídí hnutí STAN opravdu dobře. Bohužel je teď v situaci, kdy se nemůže opřít o své místopředsedy, Navíc je Vít Rakušan v nejzásadnějším resortu vnitra, v tuto chvíli potřebuje ve stranické linii oporu. Podívejte se, jak ta policie teď zasahuje a jak se hnutí STAN ke kauze postavilo. Rakušan nekontaktuje policii, nezasahuje do procesu vyšetřování, je to jeho zásada,“ prohlásila, že proto by Rakušan na postu ministra vnitra měl rozhodně působit i nadále.

„Myslím si, že Vít Rakušan nevěděl o tom, jak hluboké jsou vazby mezi Petra Hlubučkem a panem Redlem, nikdo dříve netušil, jaké jsou jeho praktiky. Hlubuček vše popíral tehdy s tím, že jsou to pomluvy. Vít Rakušan v ruce žádný hmatatelný důkaz ani indicii neměl. Je směšné přijít na policii s tím, že chci podat trestní oznámení, protože jsem slyšela, že něco tvrdila Hana Marvanová, mně to přijde šílené,“ snažila se Pecková vysvětlit, proč Rakušan nezasáhl už v roce 2017, kdy byl na podivné vazby upozorňován.

Moderátorka Witowská, která vystudovala práva, ji ujišťovala, že přesně to se mohlo udělat. Pak se obě dámy ještě pár minut přely o své odlišné názory na věc.

Na otázku, zda by Petr Gazdík měl kvůli schůzkám s vazebně stíhaným Michalem Redlem opustit i křeslo poslance, Pecková sdělila: „Mně osobně to vadí. Kdyby se to stalo mně, vyvodila bych z toho důsledek takový, že bych úplně odešla z politiky,“ odpověděla hejtmanka.

Pozastavené členství ve STAN europoslance Stanislava Polčáka schvaluje, zatím to dle jejích slov stačí. „Stanislav Polčák se tak už rozhodně nebude podílet na dalším řízení hnutí STAN,“ řekla Pecková.

„Snažili jsme se udělat kroky, které tyto lidi odstraní z vedení STANu. Doufám, že další dny ukáží, že STAN bude zcela obměněn. Máme obrovské množství schopných lidí,“ pravila hejtmanka Středočeského kraje. Pecková osobně prý stále není rozhodnuta, zda se bude o prázdninách na sněmu ucházet o to, aby se stala členkou nejužšího vedení hnutí STAN.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…