Oni si lidé rozmyslí, jestli si budou z EET dělat srandu. Zločinci jsou vždy o krok napřed, ale my nespíme, promluvil k národu šéf finanční správy Janeček

25.04.2017 16:43

Generální ředitel finanční správy Martin Janeček se v rozhovoru pro server Aktuálně.cz rozhovořil zejména o elektronické evidenci tržeb a o kontrolním hlášení DPH. Přínos EET však zatím, kromě prosincového porovnání, nemá. Jasně však říká, že jde o mocný nástroj.

Oni si lidé rozmyslí, jestli si budou z EET dělat  srandu. Zločinci jsou vždy o krok napřed, ale my nespíme, promluvil k národu šéf finanční správy Janeček
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace za svobodu podnikání, proti EET a proti budování socialismu

Stoprocentní nárůst tržeb v restauracích za prosinec podle Janečka hovoří za vše. EET sice podle něj není tak sofistikované jako třeba kontrolní hlášení, ale klade větší nároky na kontrolní činnost. „Kdo na to chce kašlat, tak může. My to ale musíme doplnit kontrolní činností,“ uvedl. Ze začátku se, jak tvrdí, dávaly menší pokuty, postupně si však bude muset každý rozmyslet, jestli si z evidence tržeb bude dělat srandu. „Je tady určitá skupina, která s tím buď nesouhlasí, nebo chce krátit tržby, a na ni se budeme čím dál tím více zaměřovat, až se situace dostane do nějakých přijatelných mezí,“ uvedl.

Finanční správa se prý nehodlá s těmi, kdo EET nemají, párat a na jejich triky bude reagovat. "Určitě se s tím neustále učíme, pracujeme i s faktem, že zločinci jsou vždy o krok napřed," upozorňuje.

Další analytické rozbory přínosu EET zatím známy nejsou, podle Janečka to bylo zastaveno. „Žádné další údaje ještě nemáme,“ řekl s tím, že budou uváděny až za delší časové období. 

Původní text ZDE.

Kromě EET a kontrolního hlášení se však hovořilo také o zákonu o prokazování majetku, jenž podle Janečka tak výkonným nástrojem, jak veřejnost očekává, nebude. V současné době podle jeho slov finanční správa odeslala jednu výzvu k doložení původu majetku. „Nedá se očekávat, že by bylo nějaké masové doměřování daní. Jde o preventivní nástroj sloužící k tomu, aby nedocházelo ke krácení daní,“ zmínil Janeček.

Závěrem se pak vyjádřl i k otázce zneužití zákona ve věci korunových dluhopisů. On sám neví, zda k němu došlo. „V tomhle si nemíním nic myslet, může to být zneužití práva, ale také nemusí. Někdo si může koupit korunové dluhopisy a všechno je v souladu se zákonem. Souhlasím, že někdy to zneužití práva být mohlo, ale musela by tam být vyšší míra vytvořených účelových konstrukcí,“ podotkl s tím, že chce, aby celou záležitost v klidu vyšetřil ten, kdo to vyšetřovat má.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…