Oni to myslí vážně: V ČSSD prý zraje revoluční krok. S novým mužem v čele

09.11.2017 8:00

V ČSSD se po volební katastrofě hrají personální šachy. Deník Právo přišel s informací, že někdejší jihočeský hejtman Jiří Zimola nestojí o post předsedy strany. Otevírá se tak cesta jiným lidem. Tak třeba...

Oni to myslí vážně: V ČSSD prý zraje revoluční krok. S novým mužem v čele
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČSSD, ilustrační foto

Lidový dům, sídlo ČSSD, čeká personální zemětřesení. Na mimořádném sjezdu v únoru příštího roku rezignuje celé vedení a sociální demokraté si zvolí nové. Kdo stane v čele strany? Jiří Zimola to prý nebude. „O předsedovi jsem nikdy neuvažoval, protože vím, že by to část sociálních demokratů vnímala jako vítězství druhého oponentního proudu ve straně a neprospělo by to podle mého ke sjednocení ČSSD,“ konstatoval Zimola. Pokud bude zájem, Zimola je připraven stát se místopředsedou strany.

Teoreticky by se předsedou mohl stát hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek, toho času nestraník. „Vzhledem k mediálním spekulacím okolo mnoha jiných jmen na to neříkám nic. Až bude znám výsledek ÚVV a sjezdu ČSSD, bude patrno, kterým směrem se bude strana ubírat, vraťme se k tomu,“ sdělil deníku.

Má to ale háček. Současné stanovy ČSSD říkají, že předsedou strany se může stát jen člověk, který je členem strany aspoň čtyři roky. Pokud by tedy na únorovém sjezdu mělo dojít ke zvolení nestraníka předsedou, napřed by se musela schválit změna stanov, následně by musel být sjezd přerušen, stanovy by se musely zaregistrovat u Ministerstva vnitra, což by mohlo zabrat dva týdny i déle, a pak by teprve sjezd mohl pokračovat. To by se prodražilo, ale kasa ČSSD není příliš zaplněná.   

Je také možné, že bude zvoleno nové vedení podle starých stanov a pak budou schváleny stanovy nové. To by skutečně znamenalo, že předsedou partaje může být jen někdo, kdo v ní sedí aspoň čtyři roky. Stranu může vést např. stávající předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD), který kandidaturu zvažuje.

Ze strany ovšem znějí také hlasy, že Hamáček by měl být jen 1. místopředsedou a hejtman Běhounek předsedou. Přerušení sjezdu na čtrnáct dní podle některých straníků nepředstavuje problém. „Kritizujeme stará pravidla, že jsou těžkopádná, ale pak podle nich budeme postupovat,“ rozčílil se jeden z členů partaje, který si však nepřál být jmenován.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…