Ono se toho v protektorátu zas tolik nedělo, řekla ministryně. A Kalousek se naštval

24.03.2014 12:31

Místopředseda ODS Martin Kupka odsoudil vyjádření ministryně spravedlnosti Heleny Válkové pro server Echo24.ccz. V něm v souvislosti s odsunem Němců mimo jiné uvedla: „Chápu, že to byla reakce na to, co se zase Čechům dělo předtím, ale ono se toho v protektorátu zas tolik nedělo,“ řekla Válková. Kupka její výrok považuje za „hloupý a historicky nepravdivý“. Její výrok odsoudil i předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

Ono se toho v protektorátu zas tolik nedělo, řekla ministryně. A Kalousek se naštval
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda ODS Martin Kupka

„Výrok ministryně spravedlnosti Heleny Válkové k poměrům za protektorátu musíme odsoudit jako hloupý a historicky nepravdivý. V rozhovoru pro internetový deník Echo24.cz Helena Válková odsoudila poválečný odsun německého obyvatelstva s poukázáním na to, že se toho údajně 'v protektorátu zas tolik nedělo',“ napsal Kupka.

Psali jsme ZDE:

Ve své reakci Kupka zdůrazňuje historická fakta. „Uvedení odsunu Němců do takové souvislosti je neakceptovatelné a historicky nesmyslné. Popírá nebo přinejmenším přehlíží utrpení tisíců Židů, kteří byli z českého území za války odsunuti a následně vyvražděni, popírá vyhlazení celých českých obcí, popírá utrpení tisíců zabitých odvážných obyvatel, kteří se postavili nacistické zvůli. Svým výrokem paní ministryně relativizuje léta nesvobody, do kterých nacistické Německo naši zemi uvrhlo a pod hrozbou násilí a smrti v atmosféře strachu nutilo žít miliony českých občanů.“

Celý text Martina Kupky ZDE:

V novém vedení ODS zasednul starosta středočeských Líbeznic a bývalý mluvčí ODS Martin Kupka na posledním kongresu strany. Poslední vyjádření ministryně Válkové o protektorátu považuje za urážlivé a považoval by za správné, aby se omluvila.

„Nikterak při tom nepopíráme, že pro naše vlastní vyrovnání s historií bylo důležitým krokem přiznání viny za násilný odsun Němců. Spojit ale odsouzení této historické události se zlehčujícím hodnocením protektorátní éry je naprosto neakceptovatelné. Je ostuda, pokud se tak vyjádří členka české vlády. Měla by svůj výrok vzít zpět a omluvit se za něj,“ uzavřel Kupka.

Postoje bývalých členů KSČ a agentů StB k nesvobodným obdobím našich dějin mohou být různé

Výrok Babišovy ministryně pobouřil i bývalého ministra financí a předsedu poslaneckého klubu TOP 09 Miroslava Kalouska. „Ministryně spravedlnosti Válková vyjádřila veřejně názor, že 'ono se toho v protektorátu (Čechům) zas tolik nedělo'. Jedná se o neuvěřitelnou a necitlivou urážku všech obětí nacistické okupace, včetně obětí holocaustu a všech obětí našich vojáků v zahraničních armádách," zdůraznil Kalousek.

„Chápu, že bývalí členové KSČ a agenti StB mohou mít na nesvobodná období našich dějin různé názory, ale protestuji proti veřejně vyslovovaným urážkám tohoto typu," napsal předseda poslaneckého klubu ve vyjádření, které mají ParlamentníListy.cz k dispozici.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…