Opatření zničí živnostníky. Toto přizdisráčství se musí napravit, velí soukromník

04.11.2020 11:34

Krajský zastupitel za Soukromníky Michal Dvouletý si myslí, že to budou malí živnostníci, kdo bude muset rozhýbat ekonomiku po „devastačních“ opatřeních proti pandemii. A na rovinu říká, že aby se to povedlo, musí být současné „přizdisráčství“ vystřídáno skutečnou renesancí soukromého podnikání.

Opatření zničí živnostníky. Toto přizdisráčství se musí napravit, velí soukromník
Foto: archiv Michala Dvouletého
Popisek: Michal Dvouletý

V současnosti vláda dělá vše pro to, aby se právě živnostníci stali největší ekonomickou obětí restrikcí. Jenže podle Dvouletého to budou právě tito lidé, na kom bude stát obnova českého hospodářství.

Anketa

Kdo nakonec urve vítězství v amerických prezidentských volbách?

13%
hlasovalo: 4499 lidí

Česká ekonomika totiž podle něj uvízla ve vývojových kleštích, kdy sice má nominálně nejvíce OSVČ v Evropě, ale průmysl stále zaměstnává téměř 38 % ekonomicky aktivních osob. „Pořád jsme tedy zemí se spíše tradiční výrobní ekonomikou, což bude náš obrovský handicap v okamžiku, kde se naplno projeví hospodářské důsledky pandemie covid-19,“ připomíná zastupitel Zlínského kraje.

Ačkoliv nikomu nepřeje nic špatného, obává se, že značná část těchto průmyslových struktur, které se nemodernizovaly, se zhroutí. Navíc podle něj pandemie zásadně změní chování spotřebitelů. Čekají nás tedy vážné hospodářské otřesy.

„To si zřejmě uvědomují i dnešní vládní protagonisté, a proto raději obětovali stovky tisíc živnostníků, než aby ‚sáhli‘ na velké a mocné,“ myslí si. Jen díky tomu jsme svědky paradoxu, že malý krámek musí mít zavřeno a velké fabriky, kde se potkávají tisíce lidí, stále jedou.

CELÝ KOMENTÁŘ ZDE

Tento stav však skončí, protože situace je neudržitelná. „Vláda sice teď zachraňuje své volební preference jednorázovými dotacemi, ale tím jen bezhlavě vyčerpává doposud disponibilní veřejné finance. Tváří se, že vytváří programy, které umožní živnostníkům přežít, ale přitom se jen snaží o vlastní politické přežití,“ myslí si Dvouletý.

Jak dodává, kompenzace vlády podnikatelům jsou nesrovnatelně nižší než v Rakousku nebo v Německu. My jdeme raději cestou „projídání budoucnosti“. Budoucnost se však podle krajského zastupitele dá znovu vybudovat jen perspektivní prací a vytvářením reálných hodnot, což znamená příležitost malým živnostníkům a moderním odvětvím.

Ing. Michal Dvouletý, MBA

  • Soukromníci
  • zastupitel Zlínského kraje a města Uherské Hradiště
  • krajský zastupitel

A hned radí poslancům, co by (po volbách v roce 2021) měli udělat. Ulevit živnostníkům na daních, umožnit jim podnikat bez lejster, byrokracie a státního šmírování, ulevit jim v odvodové zátěži na případné zaměstnance a umožnit jim jednodušší vstup do podnikání.

„‚Přizdisráčství‘ však musí vystřídat živnostenská revoluce a opravdová renesance svobodného podnikání,“ vyzývá Michal Dvouletý s tím, že Strana soukromníků ČR bude vždy „politickou sebeobranou“ drobných podnikatelů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…