Operace v EU budou platit zdravotní pojišťovny v českých cenách

19.03.2014 12:32

Češi budou mít stejně jako občané dalších zemí EU možnost podstoupit plánovanou operaci v ostatních zemích unie. Zdravotní pojišťovna by ji uhradila v českých cenách, o souhlas by ji její klienti žádat nemuseli. Počítá s tím novela zákona o zdravotním pojištění, kterou dnes beze změn schválil Senát.

Operace v EU budou platit zdravotní pojišťovny v českých cenách
Foto: Martin Kovář
Popisek: Chirurgický zákrok, ilustrační foto

Takzvanou přeshraniční péči umožňuje od konce loňského října bruselská směrnice. Občané EU podle ní mají právo na péči mimo svoji zemi, pokud doma není anebo by museli čekat nepřiměřeně dlouho. Informace o kvalitě a ceně péče mají mít kontaktní místa v jednotlivých zemích.

Pokud bude operací v zahraničí moc, zřejmě dojde k úpravě zákona

Totožný návrh projednávala dolní komora Parlamentu už loni, kvůli předčasným volbám ale schvalování nedokončila. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) senátory upozornil na to, že směrnice měla být do českého právního řádu převedena už před čtyřmi měsíci a že Česku by za její nepřijetí hrozily sankce.

Nyní musejí čeští pacienti žádat pojišťovnu o souhlas s plánovanou operací v jiné zemi EU, po přijetí novely ho potřebovat nebudou. Už teď hradí pojišťovny neodkladnou péči, tam také souhlas není nutný.

Ministerstvo zdravotnictví očekává, že počty lidí, kteří pojedou na plánovanou operaci do ciziny, a cizinců, kteří se dají operovat v Česku, budou zhruba vyrovnané. Protože pojišťovny zaplatí operaci v cizině do výše českých nákladů, řadu zájemců z ČR to prý odradí - v cizině je péče dražší. Pokud by přesto zájem českých pacientů prudce vzrostl, podle ministerstva se obnoví rychlou novelou podmínka předběžného souhlasu pojišťovny. Zdravotní služby, ke kterým by byl souhlas nutný, by byly v zákoně vyjmenovány.

Na plánovanou péči českých pacientů v zahraničí bylo v předchozích letech vynakládáno zhruba deset milionů korun ročně. Je to minimální procento z celkových výdajů zdravotních pojišťoven, které se ročně pohybují kolem 220 miliard.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar, Ukrajina třetí. Protesty proti Izraelce neustávaly

8:23 Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar, Ukrajina třetí. Protesty proti Izraelce neustávaly

Mezinárodní písňovou soutěž Eurovize (Eurovision Song Contest) pro rok 2024 vyhrálo Švýcarsko, které…