Opět promluvila Magda Vášáryová. Znovu nemilosrdně. A vzhledem k průzkumům proti většině národa

25.01.2016 9:30

„Uprchlická krize je složitý problém, na který naše vlády nezareagovaly dobře, ale masy si ho zjednodušily na hysterii: Táhnou na nás muslimové a znásilní naše ženy, nikoho sem nepouštějme,“ říká v rozhovoru pro Reportér magazín slovenská herečka a politička Magda Vášáryová. Pohovořila ale také třeba o tom, jaké následky na nás zanechalo šedesát let totality.

Opět promluvila Magda Vášáryová. Znovu nemilosrdně. A vzhledem k průzkumům proti většině národa
Foto: archiv
Popisek: Mgr. Magdaléna Vášáryová, diplomatka, exposlankyně NR SR

Vášáryová působila mezi lety 2000 a 2005 jako slovenská velvyslankyně v Polsku. Tamní prostředí proto důvěrně zná a tak ji drtivé vítězství konzervativní opozice nepřekvapilo. „Polsko není země, která by udělala čelem vzad, ale ‚jen‘ zase vyhřezla jeho rozpolcenost. Pana Jaroslawa Kaczyńského znám, on je opravdový, ryzí nacionalista. Ne jako ti naši. To jsou směšní bývalí komunisti, kteří ze sebe udělali nacionalisty ze stejného kariérismu, co je předtím přivedl do komunistické strany,“ říká Vášáryová.

S dědictvím komunistického režimu, a nejen s tím, dle ní souvisí i nízká volební účast. Na Slovensku se tak kupříkladu takto stal banskobystrickým županem sympatizant fašismu Marián Kotleba. Oproti tomu, když to ve Francii v regionálních volbách vypadalo po prvním kole na vítězství Národní fronty Marine Le Penové, Francouzi odkráčeli do volebních místností a Národní fronta nevyhrála.

„Masaryk říkal, že na vybudování opravdové demokracie budeme potřebovat čtyřicet let. Ralf Dahrendorf, německo-britský sociolog a filozof, mi tvrdil, že potrvá tři generace: ne vybudovat demokratické instituce, ale dostat důsledky totality z našeho myšlení a chování. Já souhlasím s Dahrendorfem… Zhruba čtyřicet procent lidí nikdy nevolí a mě zneklidňuje, že vůbec netušíme, co si myslí,“ uvedla Vašáryová. „Toto považuji za součást dědictví po těch šedesáti letech totality,“ zdůraznila.

Bojím se

Herečka se také vyjádřila k protimuslimskému textu, který koloval po sociálních sítích a pod nímž figuroval podpis jejího manžela Milana Lasicy. Jak později vyšlo najevo, jednalo se o podvrh. „Někdo zneužil jeho jméno a fotku a rozšířil po sociálních sítích hloupý antimuslimský pamflet. Tři sta tisíc lidí uvěřilo, že to napsal on!“ rozčílilo Vášáryovou.

Herečka uvedla, že vypozorovala, že mnoho lidí se vnitřně bránilo akceptovat, že není pravda, že už i „Lasica je proti muslimům“. Jakmile to však už jednou mají v hlavě, nechtějí to prý měnit. „Jako kdyby tím měli připustit, že od nich nebylo právě chytré něčemu takovému hned uvěřit. A nakonec se naštvou na toho, kdo jim řekne, že naletěli na podvrh…“ míní.

Vášáryová toto označuje za nebezpečný myšlenkový stereotyp v souvislosti s uprchlickou krizí, což je prý velmi složitý problém, na který naše vlády nezareagovaly dobře, ale masy si ho zjednodušily na hysterii: ‚Táhnou na nás muslimové a znásilní naše ženy, nikoho sem nepouštějme.‘ „Evropa si s tím nakonec poradí a hysterie opadne, ale bojím se, že ta zloba v lidech zůstane a oni si ji někde na někom vybijí, místo aby si přiznali, že se unáhlili a neměli pravdu. Všechno jsme to už zažili,“ varuje Vášáryová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…