Opičí neštovice: Jde hlavně o gaye. Tohoto si všímat. Přesné info

23.05.2022 8:41 | Ze sítí

Již devět států v Evropě potvrdilo šíření opičích neštovic, které se běžně vyskytují zejména ve střední a západní Africe a případy již během několika dnů dosahují počtů v řádu několika desítek, přičemž se WHO domnívá, že budou i nadále přibývat. Na pozoru by se podle britské Agentury pro zdravotní bezpečnost měli mít muži zejména při homosexuálním pohlavním styku. Znepokojen je z nemoci americký prezident Joe Biden, podle nějž se již usilovně pracuje na hledání možné vakcíny. K nemoci přišlo vyjádření i od exministra zdravotnictví Romana Prymuly.

Opičí neštovice: Jde hlavně o gaye. Tohoto si všímat. Přesné info
Foto: Repro Twitter @omarsery1
Popisek: Opičí neštovice

Anketa

Vadí vám, že Babiš místo jednání sněmovny objížděl Moravu s obytňákem?

hlasovalo: 16229 lidí
První případ se v Evropě objevil na počátku měsíce ve Velké Británii u člověka, který se vrátil z Nigérie, s případy z minulého týdne však zřejmě nesouvisí.

Prvních pět potvrzených případů opičích neštovic na svém území odhalilo Portugalsko ve středu v Lisabonu, načež ohlásilo šíření opičích neštovic také sousední Španělsko, Švédsko, ale i Kanada a Spojené státy či Austrálie.

Případy opičích neštovic byly potvrzeny již v devíti evropských zemích a podle BBC se během několik dnů evidované případy rozrostly v Evropě, severní Americe a Austrálii dohromady již na více než 80 případů.

Světová zdravotnická organizace uvádí, že se vyšetřuje dalších 50 podezřelých případů, přičemž upozornila, že se mnohé zřejmě potvrdí.

Jelikož se jedná o vzácnou virovou infekci, která se vyskytuje nejčastěji v odlehlých částech střední a západní Afriky, není dosud podle britských epidemiologů jasné, proč k šíření choroby dochází právě nyní.

V potaz prý přichází možnost, že virus zmutoval či se pouze dostal mezi skupinu lidí, kde se mu daří se šířit. Opičí neštovice se navíc mohou šířit snadněji než v minulosti, jelikož se již hojně nevyužívá vakcína proti pravým neštovicím.

Evropský regionální ředitel WHO Hans Kluge varoval, že se šíření může urychlit zejména s příchodem léta a bujarých festivalů a večírků. Všechny nedávné případy kromě jednoho podle něj nemají s oblastmi v Africe vůbec nic společného a šíří se tak zřejmě přímo v postižených zemích.

Podle britské Agentury pro zdravotní bezpečnost by se na pozoru měli mít zejména lidé s homosexuální a bisexuální orientací, ta proto vyzývá muže, aby si po sexu s ostatními muži všímali jakýchkoli neobvyklých vyrážek nebo lézí. „Žádáme je, aby se v případě obav obrátili na místní službu sexuálního zdraví,“ vyzývá agentura podle BBC.

Že jsou ve větším nebezpečí zejména muži s homosexuální a bisexuální sexuální orientací potvrzuje za Agenturu pro zdravotní bezpečnost i epidemiolog Mateo Prochazka, podle něhož jsou mezi muži s touto sexuální orientací vysoké počty nakažených.

Znepokojení nad nemocí dal najevo také americký prezident Joe Biden během návštěvy amerických vojáků na letecké základně Osan v Jižní Koreji. Šíření opičích neštovic označil za velmi znepokojivé. „Je to znepokojující v tom smyslu, že pokud by se tato nemoc rozšířila, mělo by to následky,“ řekl.

Podle Bidena by nemoc již nyní měla „znepokojovat každého“. Dodal, že se pracuje na tom, aby se našla účinná vakcína. „Usilovně pracujeme, abychom zjistili, co uděláme a jaká vakcína, pokud vůbec nějaká, by na to mohla být k dispozici,“ sumarizoval podle Washington Post Biden.

Nemoc již začíná budit obavy i v Česku, přestože se zatím její šíření nepotvrdilo. Někdejší ministr zdravotnictví a epidemiolog Roman Prymula pro server ŽivotvČesku.cz uvedl, že dochází k šíření, které již lze označit za epidemické.

„Opičí neštovice jsou chorobou, která je velmi podobná pravým neštovicím, které se v ČR v minulosti vyskytovaly, ale jejich závažnost je výrazně nižší. Historicky je to onemocnění, které se vyskytovalo v Africe a střední Africe zejména, takže jsou základní dva kmeny viru, které způsobují toto onemocnění. Je to klasický poxvirus, který způsobuje variolu, to je varianta zvířecí, která působila na opičích modelech. A to, co je poměrně raritní, zatímco v minulosti existovaly jednotlivé případy, které se podařilo úspěšně izolovat a léčit, v tuto chvíli dochází k šíření epidemického rázu,“ popsal Prymula.

Vedoucí Národní referenční laboratoře pro chřipku a nechřipková respirační virová onemocnění SZÚ Helena Jiřincová míní, že je v současnosti vhodné vyvarovat se rizikovému sexu i u nás.

„Riziko u nás zatím není velké, ale je určitě dobrým krokem vyvarovat se rizikového sexu. Vyrážka v podobě puchýřků, naplněných tekutinou či již zasychajících, může být menšího rozsahu a může být lokalizovaná pouze v oblasti genitálií, takže na první dojem nemáte pocit, že pro vás není onen člověk rizikový,“ varovala Jiřincová pro iDnes.cz.

Publicista Daniel Dočekal však varování příliš nedbá, podle něj jde o „strašák médií“. „Opičí neštovice ... ta média mají taková štěstí přijít tak snadno k novému strašáku. Jen jim to kazí ten odstavec, co dají až někam hodně daleko na konec. Že to vlastně vůbec nic není,“ uvedl a upozornil tak na to, že je většina průběhů nemoci mírných.

I tak je ale riziko opičích neštovic ne úplně malé v případě rozšíření do dětské populace, což dokládají data biologa Omara Šerého, který popsal, že je od roku 2000 smrtnost u nakažených dětí ve věku pod 10 let až 37%.

Mladistvé ročníky navíc nebyly očkovány proti pravým neštovicím, kvůli čemuž se u nich onemocnění vyskytuje stále častěji. Vakcina proti pravým neštovicím byla ukončena v roce 1980.

Za „opičí kampaň“ zprávy o šíření nemoci má také právník Tomáš Nielsen, připojil výzvu k evidování „mediální masáže“, aby se nakonec nashromážděný materiál mohl případě dostat k vládnímu zmocněnci pro média a dezinformace Michalu Klímovi. „Třeba nakonec Michal Klíma dostane úřad a lidi a bude se to hodit,“ poznamenal a šířil koláž vyděšeného ministra zdravotnictví Válka s výzvou k zachování klidu.

Opičí neštovice jsou onemocnění vyvolané virem rodu Ortopoxvirus z čeledi Poxviridae a k šíření může podle Státního zdravotního ústavu docházet i respirační cestou, tělními tekutinami infikovaných osob a předměty kontaminovanými virem.

Ze zvířat se na člověka přenáší kousnutím, škrábnutím nebo přímým kontaktem s krví infikovaných živočichů.

„U lidí jsou příznaky opičích neštovic podobné, ale mírnější než příznaky pravých neštovic. Opičí neštovice začínají horečkou, zimnicí, bolestmi hlavy, svalů, zad a vyčerpáním a dochází ke zduření lymfatických uzlin (lymfadenopatie). Během 1 až 3 dnů (někdy i déle) po nástupu horečky se u pacienta objeví typická vyrážka (neštovice), která často začíná na obličeji a poté se šíří na další části těla. U nedávno zjištěných případů onemocnění mezi MSM byla hlášena převaha lézí v oblasti genitálií. Vyrážka prochází různými fázemi vývoje a může se podobat planým neštovicím nebo syfilis. Onemocnění obvykle trvá 2–4 týdny, kdy se většina lidí uzdraví. Studie z Afriky prokázaly smrtnost asi 3,6 %, u nevakcinovaných osob proti pravým neštovicím může dosahovat až 10 %,“ poznamenává SZÚ.

První případ v Evropské unii pochází z roku 2018, kdy se objevily dva případy ve Velké Británii. Nemoc se nejvíce šíří v Demokratické republice Kongo, která hlásí přes tisíc případů ročně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…