Opozice volá po předčasných volbách. Jako jeden muž

16.06.2013 23:49

Podle opozice má současná vládní krize jediné možné řešení - a tím jsou předčasné volby. Stejný názor zastává KSČM, sociální demokraté i strana Věci veřejné. Premiér Petr Nečas dnes oznámil, že v pondělí podá demisi.

Opozice volá po předčasných volbách. Jako jeden muž
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý premiér Petr Nečas

"Já jsem přesvědčen, že tato koalice nemůže pokračovat, není legitimní," řekl v reakci šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc, podle něhož je koalice postavena na přeběhlících a politické korupci. "Takováto koalice nemůže pokračovat, nemůže se zbavit jednoho člověka v čele a tvářit se, že se nic neděje." Tejc doufá, že prezident Miloš Zeman dostojí svým názorům a nejmenuje vládu, která je postavena na straně, jež nevzešla z voleb. Narážel tím na uskupení LIDEM, které se v průběhu volebního období odštěpilo od Věcí veřejných a které hlava státu opakovaně kritizovala.

Podle Tejce, který zopakoval, že nejlepším řešením by byly nové volby v co nejbližším termínu, není ani možné, aby pokračoval ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) kvůli jeho účasti na údajné politické korupci v současném skandálu. O nutnosti nových voleb jsou přesvědčeni i komunisté. "Doporučuji ústavní usnesení o rozpuštění sněmovny a nové volby," napsal jejich předseda Vojtěch Filip.

Pro nové volby jsou i Věci veřejné

Šéf komunistických poslanců Pavel Kováčik vyjádřil názor, že demise byla jediným řešením krize Nečasovy vlády. Karty by podle něj měli znovu rozdat občané. "Padla jedna figura na šachovnici, teď je řešení do značné míry v rukou prezidenta republiky. Stále se ale domnívám, že nejčistším řešením by byly předčasné volby," uvedla předsedkyně poslaneckého klubu VV Kateřina Klasnová, podle níž její strana nehodlá podpořit "staronový slepenec".


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…