Opoziční nájezd na Zemana. Bartoš a spol. hájí BIS. Hamáček musel zasáhnout

22.08.2021 16:36

Šéf BIS Michal Koudelka podle prezidenta Miloše Zemana nařídil před několika lety odposlechy z jeho okolí. Protože Zeman nemá telefon, týkají se i jeho, řekl Blesku. A právě na tato slova následně zareagovali mnozí opoziční politici, kteří se rozhodli Bezpečnostní informační službu chránit.

Opoziční nájezd na Zemana. Bartoš a spol. hájí BIS. Hamáček musel zasáhnout
Foto: Reprofoto: Blesk.cz
Popisek: Prezident Miloš Zeman.

Prezident Miloš Zeman se dnes v rozhovoru pro Blesk vyjádřil k BIS a k tomu, že je naštvaný na premiéra Andreje Babiše (ANO), že se nezbavil šéfa BIS Michala Koudelky. A jeho slova následně rezonovala veřejným prostředím.

Anketa

Považujete afghánskou misi (2001-2021) za úspěch Západu?

1%
98%
hlasovalo: 19280 lidí

„Jsem mírný člověk, takže naštvanost se projeví tím, že to při nejbližším setkání Andreji Babišovi vytknu. A to je vše, neboť ho mám docela rád,“ uvedl Zeman. A dodal, proč je na Koudelku naštvaný: „Před několika dny mě jeden vysoký důstojník BIS informoval o tom, že pan Koudelka nařídil odposlouchávání mého nejbližšího okolí, tedy i mě. A tak jsem o tom informoval pana premiéra, posléze pan premiér za přítomnosti pana kancléře mně sdělil, že odposlechy zastavil, ale nebyla to pravda, protože z útrob BIS jsem se opět dozvěděl, že odposlechy pokračují. A já se teď musím ptát, když jsem chvíli počkal, jestli se něco bude dít, jestli se někdo z nás dopustil nějakého trestného činu, tak co se bude dít dál, a jestli se případně pan Koudelka omluví. Neomluvil se. Odposlechy pokračovaly. A to byla doba, kdy jsem požádal pana premiéra, aby pana Koudelku odvolal, protože není možné, aby si šéf tajné služby bez důkazů a bez důvodů vymyslel, že bude odposlouchávat prakticky každého občana České republiky, jenž ho napadne,“ sdělil Zeman, proč podle něho není Koudelka mužem na svém místě. 

Podle jeho slov nejde jen o odposlouchávání poradce Martina Nejedlého, o němž dnes hovořil server Neovlivní.cz. „BIS odposlouchává i prezidenta republiky. To by mělo normálního novináře znepokojovat,“ míní Zeman. „Nedávno jsme se s ministrem vnitra Janem Hamáčkem bavili o vydíratelnosti některých ústavních činitelů. Ale uvědomte si jednu věc, ne každý je tak čistý a nevinný, bílá lilie jako já, který vydíratelný není. Aniž bych byl příliš velký skeptik, pokud bude pan Koudelka tyto metody používat i u lidí, kteří mají vliv a významné ekonomické vazby, tak se může z těch odposlechů vyloupnout, že jsou vydíratelní, a pan Koudelka s nimi může manipulovat. To je nebezpečí, na které upozorňuji,“ sdělil. Na parlamentní komisi pro kontrolu BIS se podle svých slov neobrátil, protože k ní nemá důvěru. „Je to zřízená instituce, o jejíž efektivitě se dá pochybovat,“ podotkl. Činnost šéfa BIS Koudelky nazývá špiclováním či fízlováním. „BIS je něco jako děravý cedník, ze kterého utíkají informace, většinou prostřednictvím bakalovského časopisu Respekt,“ doplnil také Zeman. 

BIS po skončení rozhovoru uvedla, že Zemanova tvrzení o odposleších jeho okolí nebude komentovat. Zeman se může obrátit na sněmovní komisi, uvedla tajná služba.

BIS se pak zastali mnozí politici z opoziční části spektra. „Odmítám vytvářet z Hradu ostrov nedotknutelnosti. Pokud kdokoliv ohrožuje bezpečnost a zájmy ČR, je povinností BIS konat. A okolí pana prezidenta, ve společnosti, kde je rovnost před zákonem, nemůže být výjimkou,“ poznamenal předseda hnutí STAN Vít Rakušan.

Odmítám vytvářet z Hradu ostrov nedotknutelnosti. Pokud kdokoliv ohrožuje bezpečnost a zájmy ČR, je povinností BIS konat. A okolí pana prezidenta, ve společnosti, kde je rovnost před zákonem, nemůže být výjimkou.

— Vít Rakušan ???? (@Vit_Rakusan) August 22, 2021

„Prezident otevřeně tvrdí, že si zve premiéra na kobereček, aby úkoloval tajné služby. Je fascinující, že se ani jeden už nesnaží předstírat, že žijeme v demokratickém právním státě. BIS dlouhodobě odvádí kvalitní práci,“ zastal se tajné služby také šéf Pirátů Ivan Bartoš. Premiér Andrej Babiš (ANO) však ještě v průběhu Zemanova rozhovoru pro Blesk.cz uvedl, že vláda ani premiér nemají kompetenci k povolování a zastavování odposlechů. Babiš zároveň uvedl, že nemá informace, koho BIS odposlouchává, a nezajímá se o to. 

Prezident otevřeně tvrdí, že si zve premiéra na kobereček, aby úkoloval tajné služby. Je fascinující, že se ani jeden už nesnaží předstírat, že žijeme v demokratickém právním státě. BIS dlouhodobě odvádí kvalitní práci.

— Ivan Bartoš ?? (@PiratIvanBartos) August 22, 2021

„V BIS musejí pracovat profesionálně, bez politických zadání a podle zákona v zájmu bezpečnosti. V této zemi nebudeme pěstovat kult nedotknutelných. Proč nejbližší spolupracovníci prezidenta nemají bezpečnostní prověrku a on s nimi neukončil spolupráci?“ zeptal se lidovecký poslanec Jan Bartošek v reakci na to, že server Neovlivní.cz informoval o tom, že BIS sledovala Zemanova poradce Martina Nejedlého.

V @biscz musí pracovat profesionálně, bez politických zadání a podle zákona v zájmu bezpečnosti ????. V této zemi nebudeme pěstovat kult nedotknutelných. Proč nejbližší spolupracovníci prezidenta nemají bezpečnostní prověrku a on s nimi neukončil spolupráci?https://t.co/BspxeBdM6h

— Jan Bartošek (@honzabartosek) August 22, 2021

Na stejnou věc se zaměřila i poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová. „Kdyby okolí prezidenta Zemana nehájilo ruské zájmy, nebylo napojeno na lidi ze sankčního seznamu a nebylo ohrožením suverenity našeho státu, nemuseli bychom dneska řešit, jestli je, či není prezident a jeho okolí odposloucháváno,“ uvedla. „Miloš Zeman dlouhodobě ukazuje, že mu jsou bližší ruské zájmy než ty české. Snaha ovlivnit a zasahovat do práce českých tajných služeb je naprosto odsouzeníhodná a buďme rádi, že tento ruský (p)rezident nemá na BIS vliv,“ dodala.

1/2 Kdyby okolí prezidenta Zemana nehájilo ruské zájmy, nebylo napojeno na lidi ze sankčního seznamu a nebylo ohrožením suverenity našeho státu, nemuseli bychom dneska řešit, jestli je či není prezident a jeho okolí odposloucháváno.https://t.co/BHy5NnmHmd

— Helena Langšádlová (@H_Langsadlova) August 22, 2021

2/2 Miloš Zeman dlouhodobě ukazuje, že mu jsou bližší ruské zájmy než ty české. Snaha ovlivnit a zasahovat do práce českých tajných služeb je naprosto odsouzeníhodná a buďme rádi, že tento ruský (p)rezident nemá na #BIS vliv.

— Helena Langšádlová (@H_Langsadlova) August 22, 2021

A to, že prezidenta Miloše Zemana i BIS čekají v následujících dnech horké chvíle, nastínil i ministr vnitra Jan Hamáček. „Některé informace z rozhovoru s panem prezidentem pro Blesk mě znepokojily a přinesly mnoho otázek, na které musejí odpovědět premiér Andrej Babiš a sněmovní orgány pro kontrolu BIS,“ podotkl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…