Opoziční senátoři chtějí zásadní postoj vlády k odpůrcům migrace

03.07.2015 19:27

Senátoři opozičních stran vyzvali premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) a jeho vládu k tomu, aby zaujali "zásadní postoj" k podobným projevům zloby, záště a nenávisti, jaké byly k vidění na středeční pražské demonstraci proti islámu a přijímání imigrantů v Česku. Přislíbili v tom svoji podporu. Uvedli to dnes v otevřeném dopise, který poskytli ČTK.

Opoziční senátoři chtějí zásadní postoj vlády k odpůrcům migrace
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Senátu proběhl veřejný seminář Umírá Ústav pro studium totalitních režimů?

"Je naprosto nepřípustné, aby občanům České republiky bylo vyhrožováno smrtí v případě, že nebudou konat podle islamofobních nálad, jak se to stalo na uvedené demonstraci," uvádí se v dopise 12 senátorů. Podepsali jej mimo jiné předseda senátorského klubu Starostů Jan Horník, Jitka Seitlová (za SZ) nebo Petr Bratský (ODS).

Senátoři podobně jako další politici poukazovali na to, že někteří účastníci demonstrace nesli makety šibenic pro ty, kteří by souhlasili s přijímáním imigrantů. "Je velmi znepokojivé, že přítomní příslušníci Policie České republiky nerozpoznali otevřenou agresivitu demonstrujících a porušování základní listiny lidských práv a svobod a nekonali v zájmu demokratického zřízení České republiky," uvedli.

"Demokratický řád hyne, dá-li se prostor zlobě, hlouposti a netoleranci. Vyhrožováním smrtí, navíc veřejně a před očima policie, je překročena hranice, která dělí demokracii od anarchie a vede k tragickým koncům. Místo řešení složité mezinárodní situace v oblasti imigrace může naše společnost dojít k násilí, jež bude zfanatizovaný dav vykonávat na svých vlastních spoluobčanech," dodali senátoři.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) už ve čtvrtek požádal vedení policie o vysvětlení, proč policisté nezasáhli proti účastníkům demonstrace, kteří nesli makety šibenic. I policie si podle ministra musí uvědomit, že šibenice ani vyhrožování smrtí k demokracii nepatří. Zásah policie prověřuje odbor vnitřní kontroly. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) označil situaci při policejním zásahu za "absurdní a zvláštní".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjeva o pomoc s …