Opravdu musí být v ČT tolik zaměstnanců? Mizí peníze. Odborný orgán varuje

23.06.2021 8:02

Ve středu odpoledne tradičně jedná Rada České televize; tentokrát se dá očekávat velmi bouřlivé jednání. Tématem totiž bude hospodaření televize a mimo jiné i schvalování bonusu pro generálního ředitele Petra Dvořáka. A Hana Lipovská, která se během posledního roku stala hlavní „cifršpiónkou“ Rady ČT, se hodlá ptát.

Opravdu musí být v ČT tolik zaměstnanců? Mizí peníze. Odborný orgán varuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova České televize, ilustrační foto

Anketa

Považujete policejní zákrok vůči mrtvému teplickému Romovi za chybný?

hlasovalo: 23925 lidí

Na Facebooku již v předvečer jednání zveřejnila varování z materiálů Dozorčí komise, která ve své analýze pro radní varuje, že v ČT se snižují rezervy hotovosti, a vyzývá k hledání úspor. Bez zásadních změn, které zajistí finanční stabilitu, prý nebude možné dlouhodobě zajistit fungování veřejné služby.

Toto varování se shoduje s informacemi, které mají k dispozici i ParlamentníListy.cz. Jen v roce 2020 se měly hotovostní rezervy ČT ztenčit o 180 milionů korun. Jako „nezbytné“ označuje Dozorčí komise buď úspory v tvorbě pořadů, nebo zvýšení koncesionářských poplatků.

Lipovská mimo jiné upozorňuje, že přes stále problematičtější hospodářskou situaci průměrná mzda na Kavčích horách již řadu let o desítky procent převyšuje průměrnou mzdu v České republice. K tomu přiložila graf, ukazující v roce 2020 průměrnou mzdu na úrovni 45 tisíc, o deset  tisíc nad celostátním průměrem.

V souvislosti s plánovaným rozpočtem na rok 2022 komise doporučuje věnovat se analýze počtu a nákladům zaměstnanců v jednotlivých agendách.

Zároveň Dozorčí komise doporučuje řediteli ČT, aby po deseti letech vypsal nové výběrové řízení na auditorskou společnost, která provádí audity televizního hospodaření. A to přesto, že současný auditor dostal v roce 2012 od vedení ČT zakázku na dobu neurčitou.

Za těchto okolností si radní nedovede představit, že by souhlasila s jakýmkoliv bonusem pro generálního ředitele Petra Dvořáka. Ten se má schvalovat právě dnes a dle manažerské smlouvy může činit až 2.420.000 korun. Kromě toho stále pobírá ředitelský plat zhruba 242 tisíc korun měsíčně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…