Optimistický průzkum k výročí. NATO mají lidé celkem rádi

11.03.2014 21:09

Severoatlantická smlouva se tradičně těší poměrně vysoké důvěře občanů naší republiky. V uplynulém měsíci důvěřovalo NATO 55 % respondentů, což oproti loňskému září znamená nárůst o 3 %. Zítra, 12. března, si připomeneme patnácté výročí přistoupení ke smlouvě. Podle reprezentativního průzkumu agentury STEM na 1102 dotázaných starších 18 let spojenecké smlouvě důvěřují častěji voliči většiny parlamentních stran vyjma komunistické, dále voliči pravicových stran, studenti a zaměstnanci. Důvěra v NATO roste s vyšší úrovní vzdělání a s materiálním zajištěním domácností, uvádí agentura.

Optimistický průzkum k výročí. NATO mají lidé celkem rádi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čeští vojáci vracející se z mise v zahraničí

Důvěra českých občanů v NATO je stabilní a nachází se dlouhodobě nad padesátiprocentní hranicí, konstatuje agentura STEM ve své tiskové zprávě. Podle ní se dostala na padesátiprocentní hranici do roku 1998 a pak následně rostla v následujících deseti letech až do roku 2008. Od té doby naopak klesala, v poslední době je však opět patrný nárůst.

Míra důvěry v alianci roste spolu s mírou dosaženého vzdělání, uvádí zpráva. Severoatlantické dohodě důvěřuje mezi lidmi se základním vzděláním 43 %, z vyučených 52 %, mezi občany se středoškolským vzděláním ukončeným maturitou 55 % a konečně 69 % vysokoškolsky vzdělaných.

Celý průzkum ZDE.

Severoatlantické smlouvě více důvěřují voliči TOP 09, Úsvitu, KDU-ČSL a ODS, naopak menší důvěru v ní mají stoupenci ČSSD a výrazně podprůměrnou (35 %) pak příznivci KSČM.

Zajímavé je porovnat, jak se vyvíjela důvěra v NATO ve srovnání s důvěrou v Evropskou unii, píše se v tiskové zprávě agentury STEM. Před dvaceti lety byla důvěra v EU znatelně vyšší než důvěra v NATO, zatímco dnes je tomu naopak. V roce 1994 důvěřovalo EU 56 % respondentů a NATO 44 %, zatímco dnes má v unii důvěru jen 34 %, zatímco vojenskému bloku důvěřuje zmíněných 55 %.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…