Oranžová a rozdávání pomerančů na akci Armády ČR. Nevhodné, protestuje ministerstvo proti agitaci ČSSD o státním svátku

05.10.2017 15:48

Podezření se vyplnila. Během oslav státního svátku v Uherském Hradišti se 30. září skutečně rozdávaly pomeranče. K vidění byly i propagační balónky sociálních demokratů. To vše za němé účasti několika příslušníků Armády České republiky. Pikantní je, že armáda o akci poslance Seďi Dopoledne s Armádou ČR vůbec netušila a počítala pouze s účastí na oficiálních oslavách státního svátku. Jakoukoliv politickou agitaci za přítomnosti českých vojáků považuje rezort obrany za „nevhodnou“.

Oranžová a rozdávání pomerančů na akci Armády ČR. Nevhodné, protestuje ministerstvo proti agitaci ČSSD o státním svátku
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Propagační stánek ČSSD v Uherském hradišti

Poslední zářijovou sobotu se v Uherském Hradišti uspořádali Oslavy dne české státnosti za přítomnosti dvou vozidel a několika vojáků Armády ČR. Ty do Hradiště na akci osobně pozval již před několika měsíci poslanec za Zlínský kraj a místopředseda poslaneckého klubu sociálních demokratů Antonín Seďa. Akci koná pravidelně.

Jenže letošní termín se trefil do předvolebního období. Tak proč tedy akci za účasti příslušníků ozbrojených složek tak trochu nevyužít k propagaci vlastní strany? Poslanec Seďa tak na svém facebookovém profilu vytvořil pozvánku na paralelní akci, která se k oslavám Dne české státnosti takříkajíc připojila, a sice Dopoledne s Armádou ČR, plakátek vyveden ve slušivé oranžové.

ParlamentníListy.cz se na poslance Seďu obrátily se sérií otázek. Nejvíce nás zajímalo, zda bude na místě propagační stánek ČSSD a zda se opět budou rozdávat pomeranče. Na tyto otázky nám poslanec Seďa v předstihu neodpověděl, jelikož jak uvedl, přípravy byly v plném proudu. Nicméně rozepsal se o jakýchsi nákladech, které by dle jeho slov měly jít k tíži předvolební kampaně sociálních demokratů.

Co oněmi náklady Seďa myslel se ParlamentnímListům.cz od poslance zatím zjistit nepodařilo. Nicméně náklady na výjezd armády (tedy oněch dvou vozidel a čtveřice vojáků) se dle vyjádření Ministerstva obrany vejdou do částky 2,5 tisíce korun. A tyto náklady podle všeho Seďa ani ČSSD neplatí, jelikož armáda do Hradiště vyjela k vlastní prezentaci při příležitosti oficiálních oslav státního svátku, na které Seďa její přítomnost žádal.  

Armáda o „oranžové“ akci nevěděla

Za pikantní lze považovat to, že Ministerstvo obrany o tom, že poslanec na místě chystá vlastní „oranžovou akci“ nevědělo. Jeho mluvčí přitom soustavně opakoval, že jediná akce, o které Ministerstvo obrany ví a které se vojáci mají zúčastnit, je právě ta u příležitosti oficiálních oslav státního svátku a rovněž výročí 760 let založení města.

Podezření, že se poslední zářijový den v Uherském Hradišti za účasti několika příslušníků české armády skutečně rozdávaly pomeranče, se definitivně potvrdilo ve chvíli, když naše redakce obdržela snímky přímo z místa. Kromě symbolu zdravého životního stylu, jak onehdy v médiích naznačil volební lídr ČSSD a ministr zahraničí Sobotkovy vlády Lubomír Zaorálek, byly k vidění i oranžové propagační balónky.      

POSLANEC SEĎA LÁKAL NA FACEBOOKU NA VOJÁKY:

 

Vyjádření Ministerstva obrany v této věci se nezměnilo. „Cílem akce bylo představit veřejnosti speciální vybavení určené k obraně státu a podpořit nábor do armády. Jak jsem již uvedl dříve, vámi uváděný název akce Dopoledne s Armádou ČR nám není znám. Cíl akce byl splněn, a pokud v průběhu prezentace proběhla na stejném místě jakákoliv politická agitace, považujeme to za nevhodné,“ sdělil k věci tiskový mluvčí rezortu obrany Jiří Caletka.  

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí se dle zjištění ParlamentníchListů.cz k celé věci staví poměrně vlažně. „Na základě kusých informací nelze činit žádné relevantní závěry. Z pozice Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí lze v této fázi obecně jen říci, že politické strany nesmějí přijmout dar ani bezúplatné plnění od státu,“ uvedl naší redakci na dotaz člen úřadu Jan Outlý.    

Takový výklad zatím zřejmě očekávat nelze, jelikož Seďova akce proběhla v podstatě paralelně a jaksi bokem oficiálních oslav, jejichž součástí dle vyjádření radního Uherského Hradiště Františka Elfmarka rozhodně nebyla. Akce nicméně mírně znepokojila několik Seďových politických konkurentů z řad místních, uherskohradišťských zastupitelů. Zajímavé na celé věci je i  to, že rezort obrany spadá do gesce ministra Martina Stropnického (ANO). Je veřejným tajemstvím, že ANO a ČSSD se v poslední době příliš nemusí.  

A TAKTO PĚKNĚ ORANŽOVĚ VYPADALA POZVÁNKA:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: maz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…