Orbán: Migrace? Budeme se bránit

20.12.2021 14:35

Maďarský premiér Viktor Orbán reaguje na rozhodnutí Evropského soudního dvoru, podle nějž Maďarsko neplní svou povinnost podle práva EU poskytovat mezinárodní ochranu nelegálním migrantům. Orbán ale trvá na tom, že každá země může chránit svou „národní identitu“ i na úkor rozhodnutí EU.

Orbán: Migrace? Budeme se bránit
Foto: Hana Brožková
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

Evropský soudní dvůr minulý týden v dlouhém procesu rozhodl, že Maďarsko neplní své závazky plynoucí z práva Evropské unie, kdy musí každý stát poskytovat mezinárodní ochranu nelegálním migrantům ze třetích zemí. Maďarsko po rozeběhnutí migrační krize v roce 2015 postavilo na svých hranicích plot, který ostře hlídá a nelegální migranty do země nevpouští.

Na rozhodnutí Evropského soudního dvora Orbán reagoval ve svém pravidelném „samizdatu“, který zveřejňuje na svých stránkách. Orbán v samizdatu podle informací serveru HungaryToday.hu uvedl, že Evropský soudní dvůr „nařídil“ Maďarsku vpustit do země migranty zastavené u hraničního plotu, a dodal, že toto rozhodnutí je v rozporu s maďarskými zákony.

Orbán potvrdil, že maďarská pohraniční stráž nebude i nadále migranty do země vpouštět a všem migrantům, kterým se podařilo nelegálně vstoupit, bude bránit v pobytu. Dále dodal, že migranti, kteří žádají o azyl, musí podat žádost o azyl mimo Maďarsko.

Po rozhodnutí Evropského soudu se Orbán obrátil na maďarský ústavní soud a ten prý rozhodl, že vláda „musí hájit vlastní ústavní integritu – i když je to v rozporu s rozsudkem Evropského soudního dvora“. Maďarské orgány navíc mohou podle ústavního soudu „vykonávat pravomoci všude tam, kde orgány EU selhávají a nevykonávají své pravomoci efektivně“.

Kromě toho, že EU podle Orbána v otázce migrace naprosto selhává, nehledí prý ani na důstojnost svých vlastních obyvatel. Migraci je podle Orbána třeba vnímat i optikou „vztahů mezi migrací a lidskou důstojností z hlediska stávajícího, historického obyvatelstva země. Člověk a jeho důstojnost – to je něco, co se v dnešní Evropě vidí jen zřídka,“ napsal Orbán s tím, že jde o historické rozhodnutí.

V evropském prostoru byl podle maďarského premiéra každý člověk „vytržen ze svých přirozených národních, jazykových, kulturních, rodinných a náboženských společenství. Lidé jsou vnímáni bez přívlastků: Mohou žít kdekoli, mluvit jakýmkoli jazykem nebo se modlit k jakémukoli bohu,“ uvedl Orbán s tím, že tento vývoj není správný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…