Orbán ve vymírající EU dává smysl… Český ekonom ukázal na smutný případ skvělého národa, který možná zmizí

15.02.2019 18:03

Ekonom Vladimír Pikora se vyjádřil k návrhu maďarského premiéra Viktora Orbána, jenž chce zvýšit porodnost v zemi. Rozhodl se tak rodinám s větším počtem dětí slíbit finanční podporu, ale i ulevit. Rodiny se čtyřmi a více potomky už prý nikdy nebudou muset platit daň z příjmu.

Orbán ve vymírající EU dává smysl… Český ekonom ukázal na smutný případ skvělého národa, který možná zmizí
Foto: nextfinance.cz
Popisek: Finanční analytik Vladimír Pikora

„V Evropě se rodí méně a méně dětí. Odpovědí Západu je přistěhovalectví. Za každé chybějící dítě přijde nové a čísla budou zase v pořádku. My ale o čísla nestojíme, my potřebujeme maďarské děti,“ poznamenal ke svému návrhu Orbán.

Anketa

Přejete si, aby ve volbách do Evropského parlamentu uspěly proevropské liberální strany? (TOP 09, STAN, KDU-ČSL)

4%
96%
hlasovalo: 20144 lidí

A právě v té souvislosti se ozval český ekonom Pikora. „Zatímco u nás na matky myslíme tím, že jim na Den matek koupíme opelichanou kytku, v Maďarsku na to jdou jinak – hodlají jim zrušit daně. Tomu říkám jiný level. Maďarský premiér Viktor Orbán plánuje odpustit daně z příjmu všem ženám se čtyřmi a více dětmi. A párům s alespoň třemi dětmi nabídne bezúročné půjčky,“ poznamenal Pikora s tím, že ve vymírající Evropské unii to dává smysl. 

Všímá si však také toho, co tvrdí odpůrci Viktora Orbána. „Jeho plán je prý nacionalistický a populistický. Nacionalistický ve smyslu podpory národa je,“ dodal Pikora se slovy, že bychom měli nechat stranou Orbána a odpovědět si na otázku, co je špatně na tom, že nechce, aby jeho národ a Evropa vymíraly. Podle českého ekonoma na tom není špatně nic. 

Původní text ZDE

„Populistický je prý Orbán tím, že chce rozdávat peníze mladým rodinám. Jenomže to by potom byla populistická každá prorodinná politika. Orbánova politika, kdy nabízí mladým rodinám úvěr ve výši zhruba 800 tisíc korun, který po narození třetího dítěte rodinám odpustí, je formou podpory rodin stejně jako porodné, mateřská, nižší DPH na dětské plenky a podobná opatření,“ dodal Pikora a Orbánův krok nepovažuje za populismus, neboť maďarský premiér nebude rodinám dávat peníze přímo, ale zruší raději matce placení daní. „V tomto případě se lidem nechávají jejich vlastní peníze výměnou za něco. Třeba za to, že více narozených dětí v budoucnu ulehčí důchodovému systému,“ míní. 

„Já Orbánův plán vítám. Velmi neblaze nesu fakt, že přibývá lidí, kteří tvrdí, že je lidí na Zemi moc. Ústí to v absolutní absurdity jako minulý týden, kdy média zveřejnila případ Inda, který bude žalovat své rodiče za to, že ho jeho matka porodila bez jeho souhlasu. Moderní společnost se zbláznila. Inda by měli zavřít do ústavu pro choromyslné. Rodina je základ státu. Konec podpory rodin je konec naší kultury a společnosti, po které přijde jen marnost. Japonci jako země s jednou z nejnižších porodností a nejvíce pracovního zápřahu na osobu si už vypočetli, kdy jako národ vymřou. Nechci něco podobného počítat pro nás,“ uzavřel Pikora, ale zároveň doplnil obavu, že obecně platí, že propopulační a protipopulační politiky dlouhodobě moc nefungují. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…