Orbán vede. Stále. A z Maďarska jdou ještě silnější zprávy

31.03.2022 14:56

Do maďarských voleb zbývá pár dní. Jedním z hlavních témat se stala válka. A Viktoru Orbánovi se podařilo uspět s jednoduchým vzkazem: Že Maďarsko do ní nezavleče. Podle posledních průzkumů vede nad opozicí, uvádí server Politico. Většina těch, kdo volí Fidész, si totiž nemyslí, že by měl Orbán vůči Rusku přitvrzovat. Nemluvě o tom, jak vnímají obě bojující strany

Orbán vede. Stále. A z Maďarska jdou ještě silnější zprávy
Foto: Repro Youtube
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

Anketa

Má prezident Zeman vaši důvěru? (Ptáme se od 30. 3. 2022)

70%
27%
hlasovalo: 23469 lidí
Dle Politico se Orbánovi podařilo vyhnout tomu, aby byly volby vnímané jako referendum o jeho vztazích s Moskvou. Naopak, podařilo se mu prosadit myšlenku, že dokáže Maďarsko uchránit od války, zatímco jeho opozice nikoliv. A to i když opozice po vyslání maďarských jednotek nevolá. Orbán prý přes e-maily získané během koronavirové krize a plakáty placené ze státního všechny ujišťuje, že zachová „mír a bezpečí Maďarska“. A podle průzkumů tato taktika funguje.

Orbán například prohlašuje, že před Bohem je odpovědný za Maďary, nikoliv za Ukrajince a dodává, že jeho politika není ani proruská, ani proukrajinská, ale promaďarská. Klára Dobrevová, číslo dvě na kandidátce opozice, prohlašuje, že ve volbách se bude rozhodovat, zda si Maďaři zvolí Orbána nebo Evropu.

Politico podotýká, že i přes tuto zdrženlivou rétoriku Orbán dovolil, aby na západě Maďarska pobývala vojska NATO a neprotestoval proti dodávce zbraní a dalšího materiálu od EU v hodnotě 500 milionů eur. A také podpořil řadu sankcí vůči Rusku. Ale na domácí půdě Orbán prosazuje, že by Maďarsko nemělo zbraně na Ukrajinu posílat, a staví se proti sankcím, které by se týkaly energetiky. A také nechce dovolit, aby zbraně byly převáženy přes ukrajinsko-maďarskou hranici. Premiér prohlašuje, že Ukrajině dávají vše, co si mohou dovolit a ještě o něco více. Ale nehodlá vyhovět požadavkům, které by Maďarsko ničily, ať už tím, že by Maďaři umírali v cizí válce nebo že by bylo ekonomicky zruinováno.

Podle průzkumu ze 7. až 11. března 64 % Maďarů má za to, že válka na Ukrajině je agresí Ruska spíše než obranou. Jenže pokud jde o voliče, u opozice si 91 % myslí, že Rusko je agresor, u Fidészu 44 %. 90 % voličů opozice si myslí, že by Orbán měl Rusko tvrději odsoudit, ale jen 8 % voličů Fidészu si myslí, že by měl Orbán v rétorice vůči Rusku přitvrdit. A podle průzkumu agentury Medián si 43 % příznivců Orbána myslí, že Rusko mělo na svůj postup vůči Ukrajině právo. Poslední průzkum z Maďarska pak Orbánovi přisuzuje 50 % hlasů, zatímco spojené opozici 45 %.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…