Orbána čeká setkání. Sejdou se mistr a žák populismu, píše k tomu slavný server

28.08.2018 16:38

Dnešní podvečerní setkání maďarského premiéra Viktora Orbána a italského ministra vnitra Mattea Salviniho v Miláně označil list Politico za schůzku „mistra a učně unijního populismu, která znepokojuje jak Řím, tak Brusel“. Koaliční partner Salviniho Ligy, protestní Hnutí pěti hvězd (M5S), uvedl, že jde o politickou schůzku, a nikoli o jednání na vládní úrovni.

Orbána čeká setkání. Sejdou se mistr a žák populismu, píše k tomu slavný server
Foto: Presalocala.com
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

Několik levicových skupin chystá protesty proti populismu a na ochranu „evropských hodnot“, napsal dnes list La Repubblica. Zprávu převzala ČTK.

Salvini a Orbán se sejdou v podvečer (17:00 SELČ) na milánské prefektuře, ústředním tématem jednání bude migrační otázka. O uprchlících dnes v Římě jednal i italský premiér Giuseppe Conte s českým premiérem Andrejem Babišem. Podle deníku La Repubblica je možné, že Salvini s Orbánem proberou i volby do Evropského parlamentu, které se budou konat příští rok na jaře. Mohli by se například zabývat společnými kandidátkami – Salvini na shromáždění Ligy na počátku července prohlásil, že koalice evropských populistických stran by mohla ve volbách do EP zvítězit.

Setkání znepokojuje M5S, Salviniho partnera ve vládní koalici. Představitelé hnutí v minulých dnech opakovaně konstatovali, že jde pouze o politickou schůzku. Orbánovo Maďarsko „buduje zdi z ostnatého drátu a odmítá přerozdělování (migrantů). Ten, kdo nepřijímá přerozdělování, nemá právo na evropské peníze,“ shrnul za M5S jeho šéf a vicepremiér Luigi Di Maio.

Maďarsko v uplynulých dnech rezolutně odmítlo přijmout migranty z lodi Diciotti. Jejich vylodění v sicilském přístavu podmínil Salvini tím, že si je evropské státy přerozdělí. Poslední z řady patových situací, které spustila tvrdá linie migrační politiky nové italské vlády, se po pěti dnech, kdy loď kotvila v přístavu, vyřešila přispěním Albánie, Irska a italské katolické církve.

Protestu „na ochranu demokratických hodnot a budoucnosti příštích generací před populistickou hrozbou“, jak napsala Laura Boldriniová ze strany Svobodní a rovní, se dnes v Miláně zúčastní další levicové strany, odborový svaz Cgil, různá sdružení a zástupci sociálních center.

Strana kontroverzního politického matadora Silvia Berlusconiho Vzhůru, Itálie (FI) spolu s předsedou EP Antoniem Tajanim, který stranu s Berlusconim založil, doufají, že Salvini Orbána získá k reformě takzvaného dublinského systému, tak aby si unijní státy migranty rozdělovaly rovnoměrně. Orbánova strana Fidesz je členem Evropské lidové strany (PPE) stejně jako FI.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…