Oslava našeho severoatlantického partnerství. V Ostravě začaly Dny NATO

17.09.2016 12:47

Tisíce lidí dnes vyrazily na Dny NATO a Dny Vzdušných sil Armády ČR, které začaly na letišti v Mošnově nedaleko Ostravy. V okolí letiště se tvoří kolony, situace je ale klidnější než v předchozích letech. ČTK to řekl operátor speciální policejní linky Michal Tichý.

Oslava našeho severoatlantického partnerství. V Ostravě začaly Dny NATO
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka NATO

Kolony jsou podle něj minimální, měří do kilometru a tvoří se až u sjezdů k letišti. „Letos je situace prozatím příznivá. Téměř se to blíží plynulosti. Oproti ostatním rokům bych řekl zatím nejlepší stav. Myslím si, že počasí odradilo spoustu lidí,“ řekl Tichý.

Na Dny NATO přijel i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Svou přítomnost zdůvodnil tím, že jde o největší bezpečnostní přehlídku v Evropě a otázka bezpečnosti je dnes mimořádně aktuální. Premiér řekl, že je velice rád, že ve státním rozpočtu, který bude příští týden schvalovat vláda, je na obranu vyčleněno více než 52 miliard korun. Letos to bylo asi o čtyři miliardy méně.

„Čili pokračujeme v tom slibu, který jsme dali, zvyšujeme výdaje na obranu, nejenom na obranu, ale taky posilujeme rozpočty policie, bezpečnostních služeb. Dnešní svět bohužel není bezpečné místo, Česká republika s tím musí počítat a musí se na to připravit,“ řekl Sobotka. Připomněl, že Česko je podle průzkumu šestou nejbezpečnější zemí na světě.

Dny NATO jsou největší akcí svého druhu ve střední Evropě. Letos se jich účastní vojenské, bezpečnostní a záchranářské jednotky z rekordních 21 zemí, speciální partnerskou zemí je letos Německo. Podle organizátorů je připraven nejbohatší program v historii. Lidé uvidí například americké bombardéry B-1B Lancer a B-52 Stratofortress, konvertoplán CV-22B Osprey, letoun KC-135 Stratotanker pro doplňování paliva za letu, speciální ženskou jednotku jordánské armády v akci a řadu dalších dynamických ukázek. Celkem bude k vidění přes 250 kusů techniky. Na akci je vstup zdarma.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…