Oslavy silvestra a ohňostroj omezí v Praze parkování a provoz aut

27.12.2018 14:45

Silvestrovské oslavy a novoroční ohňostroj omezí v centru Prahy parkování a automobilovou dopravu. V kratších intervalech pojedou o silvestrovské noci tramvaje, přibližně do 02:30 se prodlouží provoz metra. Na Václavském a Staroměstském náměstí budou v době oslav připraveni záchranáři a hasiči. ČTK to dnes sdělil mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.

Oslavy silvestra a ohňostroj omezí v Praze parkování a provoz aut
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policie, ilustrační foto

Na bezpečnost a plynulost dopravy a veřejný pořádek dohlédnou v hlavním městě stovky policistů a strážníků, oznámila mluvčí pražské policie Andrea Zoulová.

Doprava bude v noci na Nový rok omezena kolem Václavského a Staroměstského náměstí a Karlova mostu. S ohledem na bezpečnost návštěvníků oslav řidiči neprojedou Pařížskou a Jáchymovou od 20:00 do 03:00, pro Wilsonovu bude zákaz vjezdu aut platit od 12:00 do 10:00, pro Jindřišskou, Vodičkovu, Štěpánskou a Ve Smečkách od 16:00 do 08:00 a Žitná bude neprůjezdná od 16:00 do 10:00. Parkování na Václavském náměstí bude zakázáno od 12:00 na Silvestra do 10:00 na Nový rok.

Kvůli očekávaným oslavám na Karlově mostě bude od 23:30 do 01:30 uzavřena Křižovnická ulice a Smetanovo nábřeží v úseku mezi Platnéřskou a Karoliny Světlé. Na Malé Straně bude od 21:00 do 02:00 neprůjezdná Josefská a Mostecká ulice.

Podle Zoulové budou v pohotovosti policisté dopravní, pořádkové i kriminální služby, psovodi se psy a také pyrotechnici. Na Václavském a Staroměstském náměstí budou mít záchranáři sanitky, na Václavském náměstí navíc kamion pro řešení hromadných neštěstí Golem. Na Vltavě budou dohlížet policisté a strážníci ze svých člunů společně s vodní záchrannou službou Českého červeného kříže. „Na obou březích Vltavy jsou připravena místa pro poskytnutí první pomoci eventuálním tonoucím,“ uvedl Hofman.

Provoz denních linek tramvají, autobusů a lanovky na Petřín skončí na Silvestra kolem 22:00, příměstské vlaky budou podle jízdních řádů pro pracovní den jezdit do 20:00. Noční tramvaje budou přibližně od 22:00 do 03:30 hodin jezdit každých 15 minut, později v noci se intervaly prodlouží na 20 minut. „Po celou noc se ruší všechny garantované přestupy,“ píše dopravní podnik na webu. Upraven bude také provoz některých autobusových linek a příměstských vlaků.

Novoroční ohňostroj, jehož tématem bude svoboda a sametová revoluce, od níž příští rok v listopadu uplyne 30 let, se bude opět odpalovat od metronomu v Letenských sadech. Téměř jedenáctiminutové představení začne v 18:00 hodin. Pro auta bude kvůli ohňostroji a jeho divákům od 16:00 do 18:30 uzavřena část Dvořákova nábřeží a nábřeží Edvarda Beneše, mosty Čechův, Mánesův, Štefánikův a Legií a část ulic Pařížská a 17. listopadu.

Na Mánesově a Čechově mostě a po pravém břehu Vltavy od Národního divadla po náměstí Curieových nepojedou od 17:30 tramvaje. „Tramvajová doprava na dalších komunikacích – Štefánikův most a most Legií – bude řízena operativně podle situace ve spolupráci s Policií ČR. Doporučujeme cestujícím nespoléhat na tramvaje a využívat metro,“ podotkl Hofman.

Městská policie bude zajišťovat prostor u letenského metronomu od dopoledne 30. prosince do dopoledne 2. ledna. Na Letné a na nábřeží Edvarda Beneše budou v době ohňostroje připraveny sanitky a hasičské vozy. Na Vltavě budou ze člunů opět dohlížet policisté, strážníci a vodní záchranná služba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …