Ostatky německých obětí z Dobronína budou uloženy v Jihlavě

24.02.2012 21:04

Ostatky německých obětí, které byly nalezeny na louce u Dobronína, budou pohřbeny v Jihlavě. Původně se sice hovořilo o hřbitově ve Ždírci, nakonec ale mluvčí pozůstalých prohlásil, že nechce vyvolat mezi obyvateli spory.

Ostatky německých obětí z Dobronína budou uloženy v Jihlavě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kříž v Dobroníně

"Nechceme to dělat v Dobroníně, ani ve Ždírci. Protože nechceme vyvolat mezi obyvateli žádné spory," uvedl pro ČT Johann Niebler, mluvčí pozůstalých. Ostatky německých obětí proto budou pochovány na hřbitově v Jihlavě.

Ještě ve čtvrtek 23. února to vypadalo, že vybrán bude ždírecký hřbitov. Tamější zastupitelé to prosazovali na základě ankety mezi obyvateli. Z 337 anketních lístků se zastupitelům vrátilo 217. Pro možnost uložení ostatků ve Ždírci se vyslovilo 113 lidí, proti bylo 91 a 13 lístků bylo neplatných. Tuto variantu podporovali i pozůstalí.

Niebler také oznámil, že s oběťmi poválečné doby se shoduje už pět vzorků DNA pozůstalých. U dalších čtyř lidí se zřejmě budou genetické testy dělat znovu. Pak teprve bude podle něj možné ostatky uložit. Pietní akt by se mohl uskutečnit letos v srpnu.

V okolí louky Budínka u Dobronína byly kosterní pozůstatky, údajně Němců zavražděných na konci války revolučními gardami, vyzvednuty z masového hrobu předloni v srpnu. Podle antropologů tam byla zakopána těla nejméně 13 lidí. Některé z obětí údajně pocházejí ze Ždírce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…