Ostrá interpelace na primátora Prahy: Lžete vy, nebo kdo?

29.03.2012 10:19

Sociální demokracie v Praze pokračuje v boji proti privatizaci nemocnic ze státu na hlavní město. Po vyjádření předsedy organizace Jiřího Bodenlose získaly ParlamentníListy.cz interpelaci právničky, zastupitelky a členky ČSSD Lenky Tesky Arnoštové.

Ostrá interpelace na primátora Prahy: Lžete vy, nebo kdo?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studentky lékařské fakulty

Interpelace, kterou zastupitelka hodlá oslovit primátora v rámci čtvrtečního zastupitelstva a na kterou jsou určeny dvě minuty, pokládá několik otázek.

"20. března primátor na tiskové konferenci společně s ministrem zdravotnictví uzavřel dohodu o převzetí čtyř státních příspěvkových organizací pod správu Prahy. Hned den následující na jednání výboru pro zdravotnictví, sociální a bytovou politiku MHMP pan náměstek a radní Kabický uvedenou událost dementoval, že nešlo o dohodu, ale pouze o nabídku ze strany ministerstva v rámci diskuze vedené o záměru zákona o univerzitních nemocnicích," tvrdí Arnoštová.

Otázka zastupitelky tedy zní, zda skutečně došlo s ministrem zdravotnictví k dohodě, a dále, zda rozhodnutí primátora Svobody bylo s někým konzultováno či zda je mu známa likvidita těchto čtyř nabízených zdravotnických zařízení.

V době, kdy za strany zdravotních pojišťoven dochází k výpovědím a tedy k redukci lůžkového fondu, je na místě se ptát, kdo ve svých rozdílných prohlášeních lže. "Novináři, nebo pan primátor či pan náměstek Kabický a jak skutečně chce primátor Svoboda naložit s pražským zdravotnictvím," doplňuje Arnoštová ve své interpelaci.

Šéf pražské ČSSD již v pondělním prohlášení pro ParlamentníListy.cz uvedl, že "převod podolské porodnice, Nemocnice Na Homolce, Thomayerovy nemocnice a Nemocnice Na Bulovce nemá oporu ani v programovém prohlášení nové pražské koalice, ani v programovém prohlášení současné vlády."

Celý text interpelace:

Dne 20.3.2012 primátor na tiskové konferenci společně s ministrem zdravotnictví uzavřel dohodu o převzetí 4 státních příspěvkových organizací pod správu Hl.města Prahy.

Hned den následující tj. dne 21.3.2012 na jednání výboru pro zdravotnictví, sociální a bytovou politiku MHMP pan náměstek a radní Kabický uvedenou událost dementoval, že nešlo o dohodu, ale pouze o nabídku ze strany MZ v rámci diskuze vedené o záměru zákona o univerzitních nemocnicích.   

Otázka - zda skutečně došlo s ministrem zdravotnictví k dohodě, a dále, zda rozhodnutí pana primátora bylo s někým konzultováno či zda je mu známa likvidita těchto čtyř MZ nabízených zdravotnických zařízení (konkrétně Thomayerovy nemocnice, Nemocnici na Bulovce, Nemocnici Na Homolce či Ústavu pro péči o matku a dítě).
 
Mimo jiné, uvedená zařízení poskytují mimo péči standardní i péči vysoce specializovanou, která převodem na městskou nemocnici ztrácí svůj význam unikátního pracoviště (např. v případě ÚPMD pracoviště WHO) či certifikace Evropské komise (a další v TN – největší plicní klinika, centrum tuberkulózy, NNB – Ústav radiační onkologie, infekce).

Dohody lze uzavírat i bez písemné formy, uvedená dohoda vzbudila značné rozpaky jak u občanů hl.m.Prahy tak i ze strany zaměstnanců a pacientů.

V době, kdy MZ připravuje přeměnu fakultních nemocnic na právní formu sui generis univerzitní a kdy do 31.12.2012 za strany zdravotních pojiš´toven dochází k výpovědím a tedy k redukci lůžkového fondu, je na místě se ptát, kdo ve svých rozdílných prohlášeních lže (tj. novináři, nebo pan primátor či pan náměstek Kabický) a jak skutečně chce primátor Svoboda naložit s pražským zdravotnictvím.   

Mimo jiné na analýzách ohledně vzniku metropolitní nemocnice (pouze o převodu Nemocnice Bulovka) bylo od roku 2008 do roku 2011 poskytnuto cca 13 mil. Kč, tj. roční  léčení pro 43 pacientů s roztroušenou sklerózou (roční náklad na 1 pacienta s RS činí 300.000,- Kč) či 34 transplantací ledvin (1 transplantace stojí cca 350.000,- Kč).  

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V počtu generálů jsme v Evropě jedni z nejlepších. Černochová, Kateřina II. a její milci očima historika Fidlera

23:59 V počtu generálů jsme v Evropě jedni z nejlepších. Černochová, Kateřina II. a její milci očima historika Fidlera

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR „V současné době jsme v situaci, kdy máme dostatek pouze v jediné komoditě, v počt…