Ostrá kritika Čechů za uprchlíky. Od někoho, od koho byste to asi nečekali

11.12.2015 19:35

Cyklista Leopold König poskytl rozhovor MF Dnes. Při návštěvě České republiky, kam si zajel zařizovat bydlení po tréninku v Nice, se vyjádřil mimo jiné i k uprchlické krizi. Podle něj se tu do lidí pumpují lži a nenávist.

Ostrá kritika Čechů za uprchlíky. Od někoho, od koho byste to asi nečekali
Foto: Peter Števkov
Popisek: Imigranti ve stanici Keléti

König prý přirovnal bučení na svého stájového lídra Chrise Frooma, kterého fanoušci jeho týmu Sky moc nemusejí, k davovému šílenství, jakým je pro něj u nás například uprchlická krize. „Ti lidé se stali stádem, jež si našlo svoji oběť. Přirovnal bych to k současné uprchlické krizi, při které takřka všichni, kteří se postaví proti uprchlíkům, jsou u masy za hrdiny,“ řekl cyklista s tím, že se tu uměle vytváří atmosféra strachu a nenávisti.

„Chci šířit pravdu. A tady se do lidí pumpují lži,“ odpověděl redaktorovi MF Dnes na poznámku, že s tímto názorem v Česku asi moc nepochodí. Podle jednoho z nejznámějších českých profesionálních cyklistů jsou u nás lidé masírováni některými médii zaměřenými jen na to, aby vydělávala. „Teď je módní vlna strachu a xenofobie, tak se na ní i tato média vezou. A lidé to sdílejí, stejně jako sdílejí nenávistné příspěvky na sociálních sítích. Člověk je totiž v podstatě od přírody líný tvor, který raději bude žít v nevědomosti, než aby si zjistil relevantní informace,“ poznamenal svůj pohled na celou záležitost a dodal, že jemu údajně rozšířily obzory cestování kvůli cyklistice a jeho přítelkyně, která se zabývá teritoriálními studii.

Těší mě, že jsou tu studenti a edukovaní lidé, kteří mají přehled

„Samozřejmě jsem proti ekonomické migraci. Ale musíme si dát ruku na srdce a říci si, že jsou tu miliony lidí, kteří sem přicházejí opravdu ze strachu o život,“ řekl dále a vzkázal lidem, aby byli opatrní, protože jsou tu podle něho skupiny lidí a politiků, kteří nevědomost a lidské neštěstí i utrpení využívají k vlastním cílům. „Obracejí masy a národy proti uprchlíkům. Přitom ti nemají v podstatě nic a všechno prodali, jen aby se dostali do bezpečí. Jsou v zoufalé situaci a tady s nimi zacházejí hrozně,“ popsal dále König, jak krizi vidí, a poznamenal, že nebere argument, že se lidé bojí toho, že s uprchlíky přijdou i radikální islamisté. „Ti by přišli tak jako tak,“ projevil svůj názor.

Cyklista se vrátil i do poloviny listopadu a k teroristickým útokům v Paříži. „To je terorismus. Ten byl, je a bohužel i bude. Ale čemu by pomohlo, kdybychom v Česku uzavřeli hranice a žili si tady spokojený život?“ zeptal se sám sebe s tím, že je prostě určité procento útočníků nekontrolovatelné, a připustil, že si myslí, že by se k situaci měli vyjadřovat i úspěšní sportovci. „Setkal jsem se i s názory typu: Drž hubu a jezdi na kole. To jsou ale slova lidí, které pohltila xenofobie,“ vysvětlil, co si o tom myslí, a prohlásil, že se herci ke krizi nevyjadřují především proto, že se bojí o práci. „Politici se vyjadřují populisticky, podnikatelé jsou opatrní,“ dodal.

Celý rozhovor si můžete přečíst ZDE.

„Překvapilo mě, že Francie nebo Anglie jsou v této otázce mnohem vzdělanější. Ale těší mě, že existují i v Česku stále lidé, kteří vše chtějí řešit racionálně,“ sdělil profesionální sportovec s tím, že ho těší, že jsou tu i někteří studenti a edukovaní lidé, jež mají o problematice údajně přehled. „Nejjednodušší je říci si: My tady v Česku nikoho nechceme. Ale takhle fungovat a navíc tu vytvářet xenofobní a rasistické prostředí nemůžeme,“ zopakoval a podotkl, že mu oproti této situaci připadají jeho problémy v cyklistice malicherné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…