Ostrá munice! Maďarsko provedlo akci proti migraci. Zde to nevíme

04.10.2022 11:32 | Analýza

Maďarsko v posledních dnech znepokojuje hned řada problémů. Tamní premiér Viktor Orbán uvedl, že jej znepokojují stále větší počty migrantů, zatímco Maďarsko řeší vysoké ceny energií či problémy spojené s válkou na Ukrajině a s tím spojenými sankcemi uvalenými na Moskvu. Orbán upozornil, že na východě přicházejí uprchlíci z Ukrajiny, na jihu jsou hranice Maďarska „v neustálém obležení“ od ilegálních migrantů. Navrhuje trojici kroků.

Ostrá munice! Maďarsko provedlo akci proti migraci. Zde to nevíme
Foto: Repro Youtube
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

Anketa

Pro koho byste raději hlasovali ve 2. kole prezidentské volby?

hlasovalo: 22216 lidí
Orbán na summitu o migraci v Budapešti diskutoval o rostoucím migračnímu tlaku, načež podle serveru AboutHungary.hu po setkání se srbským prezidentem Aleksandarem Vučićem a rakouským kancléřem Karlem Nehammerem prohlásil, že je třeba vypracovat ohledně této problematiky hlubší řešení.

„Snažíme se čelit situaci a vypracovat opatření,“ zaznělo od Orbána, podle něhož jsou hranice na jihu Maďarska „v obležení“.

„Migrace se kvalitativně dostala na novou úroveň, kdy se proti pohraničníkům používá ostrá munice. Chráníme celou Evropu, plníme schengenské závazky, ale cílem je posunout hranici co nejdále na jih. Pomáhali jsme Srbsku a Severní Makedonii, ale nyní potřebujeme nový rozměr spolupráce. V Bělehradě se brzy uskuteční další schůzka, na níž budou konkrétní kroky převedeny do právní podoby, a třetí schůzka ve Vídni,“ podoktl též, přičemž prý vyjádřil politování nad tím, že nevidí žádnou změnu v sankční politice Bruselu, která dle jeho mínění přinese hospodářský útlum, jenž by mohl podnítit nelegální migraci.

Orbán by považoval za vhodné řešení situace vytvoření „obranné linie“ na srbsko-severomakedonské hranici a přesunutí všech nelegálně příchozích „zpět tam, odkud přišli“.

Míní také, že by vstupy pro migranty do Evropské unie měly být zřízeny mimo její území a změněno unijní právo tak, aby žádosti o azyl bylo možné podávat pouze v těchto místech.

Kromě migrace se dění v Maďarsku točilo v posledních dnech kolem postoje země k unijnímu postupu vůči Rusku. Maďarský ministr zahraničí vyjádřil pochyby o zavedení cenového stropu na ruský plyn, jelikož by podle něj byl tento krok v rozporu s národními zájmy země.

Ministr Szijjártó na tiskové konferenci po pátečním zvláštním zasedání Rady EU pro energetiku vítal, že návrhy neobsahovaly cenový strop na plyn, protože takové opatření by podle něj znemožnilo Maďarsku plyn odebírat. „Všichni to vědí, protože Rusové dali jasně najevo, že pokud Evropská unie zavede cenový strop, zcela zastaví dodávky plynu do Evropy,“ řekl s tím, že by šlo o „pokrytecké“ rozhodnutí.

„Pokud jde o sankce, budeme přijímat pouze taková rozhodnutí, která budou v souladu s maďarskými národními zájmy,“ naznačil Szijjártó a odhalil též obavy, že by sankce mohly jít proti maďarským zájmům v rámci modernizace jaderné elektrárny Paks, kterou má na starosti Rosatom.  

Stalo se tak jen několik dní poté, co maďarský ministr obrany Kristóf Szalay-Bobrovniczky jednal spolu s dalšími ministry obrany V4 v Banské Štiavnici, kde došlo ke shodě na potřebě co nejrychlejšího obnovení míru na Ukrajině. Tamní konflikt, který nedávno eskalovalo Rusko vyhlášením „částečné“ mobilizace, se dle shody ministrů Visegrádské skupiny musí udržet bez zapojení Evropské unie a NATO.

Maďarsko na jednání odsoudilo Rusko a zdůraznilo nutnost udržet územní celistvost Ukrajiny včetně okupovaných území i anektovaného Krymu. Szalay-Bobrovniczky řekl, že se postoj Budapešti nemění a chce nadále poskytovat pomoc uprchlíkům, zraněným či se zapojit do odminování sousední země. Zájem je podle něj na „co nejrychlejším obnovení míru“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…