Ostrá reakce z Hradu: ČT není Federální úřad pro tisk a informace, aby hrubě zasahovala do projevů politiků

28.11.2014 15:40

Česká televize nemá právo takovým způsobem zasahovat do projevu kteréhokoli politika. Tak reagoval mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček na kauzu, kdy ČT z projevu hlavy státu vystřihla negativní zmínku o miliardáři Zdeňku Bakalovi. Podle Ovčáčka musí televize z věci vyvodit důsledky a vysvětlit to svým divákům.

Ostrá reakce z Hradu: ČT není Federální úřad pro tisk a informace, aby hrubě zasahovala do projevů politiků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mluvčí prezidenta ČR Jiří Ovčáček

Anketa

Proč podle Vás ČT vymazala z projevu prezidenta Zemana negativní zmínku o Bakalovi?

hlasovalo: 26154 lidí

Česká televize zcenzurovala projev prezidenta Miloše Zemana pronesený v pražském Obecním domě 13. listopadu na konferenci k pětadvaceti letům svobodného podnikání v Česku.

Prezident Zeman v proslovu hovořil také o některých překážkách a negativech spojených se svobodným podnikáním v naší zemi. „Jdeme (Česká republika) po stoupající cestě, na které jsou některé zbytečné kameny. Tu Viktor Kožený, tu Zdeněk Bakala, tu mnozí další,“ řekl tehdy doslova v Obecním domě Miloš Zeman.

Ještě ten večer o akci ve své zpravodajské relaci informovala Česká televize. Ovšem v jejím podání vůbec prezident o Bakalovi nemluvil. V reportáži se objevila pouze tato slova prezidenta: „Jdeme po stoupající cestě, na které jsou některé zbytečné kameny. Tu Viktor Kožený, tu mnozí další." Záběr na prezidenta byl navíc v určitou chvíli nahrazen archivním záběrem Viktora Koženého, konkrétně přesně ve chvíli, kdy by se na záběru hlavy státu objevil patrný střih v obrazu.

Tiskový mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček na kauzu během pátku reagoval hned dvakrát, a servítky si rozhodně nebral. Z jeho slov je znát, že konání České televize Hrad velmi naštvalo.

Mluvčí Ovčáček nejprve pohotově na celou věc reagoval na svém profilu na sociální síti Facebook. „Česká televize by měla jednoznačně vysvětlit divákům zásah do projevu prezidenta republiky. Bohužel, zdá se, že se 25 let od listopadu 1989 nad Kavčími horami vznáší duch ústředního ředitele Československé televize Zelenky,“ napsal mluvčí hlavy státu.

Později své vyjádření ještě rozšířil v SMS zprávě, kterou ParlamentnímListům.cz zaslal. „ČT jako veřejnoprávní instituce placená z peněz koncesionářů musí celou věc jednoznačně vysvětlit a vyvodit důsledky. Zatím nabízí dvě varianty, obě připouští střihový zásah do projevu prezidenta republiky. To je samozřejmě zcela nepřijatelný postup,“ uvedl.

„ČT není Federální úřad pro tisk a informace, aby takto hrubě zasahovala do projevu kteréhokoliv politika. Vyvolávat ducha ústředního ředitele ČST Zelenky 25 let po znovuzískání svobody je tristní,“ zdůraznil Jiří Ovčáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Největší zločiny. Turek se u Xavera rozjel. Hlavně o tom, kdo ho bude podporovat

17:40 Největší zločiny. Turek se u Xavera rozjel. Hlavně o tom, kdo ho bude podporovat

Filip Turek je superlídrem koalice Přísahy a Motoristů do Evropského parlamentu, podnikatel a někdej…