Ostravsku hrozí katastrofa. Vláda pracuje s číslem až 70 tisíc lidí na dlažbě

13.09.2013 8:00

Na Moravskoslezský kraj těžce doléhá ekonomická krize. Vláda Jiřího Rusnoka se proto bude v příštím týdnu zabývat možnostmi, jak kraji pomoci. MF Dnes píše, že ztráta zaměstnání hrozí až sedmdesáti tisícům lidí. Sever Moravy potřebuje nová místa a úlevy velkým firmám.

Ostravsku hrozí katastrofa. Vláda pracuje s číslem až 70 tisíc lidí na dlažbě
Foto: ostrava.cz
Popisek: Vítkovické vysoké pece

Anketa

Kterou stranu budete volit? Ptali jsme se mezi 11.-15. zářím, hlasování skončilo

10%
35%
4%
3%
3%
1%
hlasovalo: 59876 lidí

Čísla jsou hrozivá. Za reálnou variantu prý Ministerstvo průmyslu a obchodu považuje zavření dolu Paskov. To přinese ztrátu práce pro 2 500 zaměstnanců. Jenže to není vše. S uzavřením Paskova by přišlo o práci dalších 4 500 zaměstnanců u dodavatelů Paskova.

Katastrofický scénář dokonce hovoří o ztrátě 71 500 pracovních míst v Moravskoslezském kraji. To by nastalo, pokud by skončilo OKD, a to důl i koksovna a zároveň by se uzavřely ocelárny Evraz Vítkovice a v neposlední řadě také odešel z Česka ArcelorMittal.

Vláda hledá řešení

„Je všeobecná snaha najít řešení ještě za mandátu této vlády nebo alespoň vypracovat možnou variantu řešení,“ uvedl pro MF Dnes mluvčí vlády Jan Hrubeš. Nová vláda by pak pokračovala v realizaci.

Plán pro pomoc regionu obsahuje návrhy na nová místa a také hledá možné úlevy firmám. Těm by pomohlo snížení cen elektřiny. Takový návrh je také na stole. Snížení cen elektřiny by se mohlo týkat obřích podniků. Jde prý o vytvoření diferencované sazby ve výši maximálně 150 Kč/MWh. Podle MF Dnes se uvažuje i o osvobození od příspěvku za „zelený proud“ u samovýrobců elektřiny.

Další návrh je prý přehodnotit a odložit zpřísnění ekologických průmyslových emisních limitů, která jdou nad rámec okolních států. Deník uvádí, že jde o to nezatěžovat místní podniky dalšími výdaji.

Na zvážení také bude uvolnění dalších 3,3 miliardy korun na revitalizaci. Toto opatření by prý mělo zajistit další pracovní místa v kraji, a to již v roce 2014.

Ministr průmyslu Jiří Cienciala také přislíbil, že vládní agentura na podporu investic Czechinvest se bude snažit všechny nové investice směřovat do Moravskoslezského kraje. MF Dnes píše, že agentura podle svého šéfa Mariana Piechy aktuálně oblast nabízí několika investorům. „Moravskoslezský kraj má potenciál hlavně v oblasti automobilového průmyslu a strojírenství,“ uvedl Piecha.

V neposlední řadě připadá v úvahu i státní podpora OKD. Tu ale musí schválit Brusel. Jde prý nyní především o ekonomickou analýzu možného řízeného útlumu a podklady vyžadované Evropskou komisí pro povolení veřejné podpory. MF Dnes však uvádí, že materiál, kterým se bude vláda zabývat, se přiklání spíše k variantě ponechat řešení dolu Paskov na OKD.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…