Ostravští Romové chtějí ochranu policie. Na oplátku budou vydávat delikventy

06.09.2013 17:26

Předseda Unie olašských Romů v Ostravě Josef Stojka navrhl zajímavý způsob boje s pouliční kriminalitou. Policie bude chránit Romy před pravicovými radikály a za to Romové sami sníží počet delikventů ve svých řadách. Sami by problematické osoby vodili na policii. Napsal server Novinky.cz.

Ostravští Romové chtějí ochranu policie. Na oplátku budou vydávat delikventy
Foto: Daniela Černá
Popisek: Romské protesty v Ostravě

Stojka patří mezi Romy za velkou autoritu. „Budeme apelovat na Romy, aby nepáchali kriminální činy. Kdo to nebude dodržovat, toho nejprve upozorníme a potom sami vydáme spravedlnosti,“ slíbil Stojka.

Romové jsou ohrožováni na životě a bouří se. Semknou se jako národ

Svým prohlášením reagoval na neonacistickou demonstraci, která proběhla v srpnu v Ostravě. Varoval také před katastrofou, která se na Romy žene.

„Romové jsou ohrožováni na životě a začínají se bouřit. Jednotlivé klany se spojují a semknou se jako národ,“ tvrdí Stojka. Podle něho napětí mezi Romy neustále stoupá. Zároveň ale rostou obavy, romské matky se obávají posílat své děti do škol.

Ostravský primátor už Romům nabídl pomoc s bezpečností

Policie zatím nechtěla komentovat slova Stojky. Ostravský primátor Petr Kajnar (ČSSD) už ovšem Romům nabídl užší spolupráci v otázce bezpečnosti. Upozornil ale, že se situace mění z týdne na týden.

„V okamžiku, kdy je příjemce sociálních dávek doma a může se stát, že pobírá dokonce více peněz než lidé, kteří chodí do práce, tak to způsobuje napětí, které je neodstranitelné. A to se musí změnit,“ tvrdí primátor Ostravy.

Romové chtějí pracovat, ale práce pro ně není dostupná

Stojka namítá, že Romové chtějí pracovat a nezneužívají sociální dávky. Podle něj je ovšem práce pro Romy nedostupná.

Možnosti, že by Romové sami vydávali kriminálníky ze svých řad, věří aktivista Kumar Vishwanathan. Prý se to v minulosti několikrát stalo. Romské ženy například před třemi lety udaly ženu, která doma vařila pervitin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…