Ostuda končí. Eurokomise ukončila auditní řízení ke střetu zájmů Babiše, ohlásil Bartoš

21.07.2022 16:57

Evropská komise ukončila auditní řízení ke střetu zájmů expremiéra Andreje Babiše (ANO). Na tiskové konferenci o tom informoval ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). Evropská komise zaslala jeho resortu dopis, v němž referuje o ukončení auditního řízení a potvrzuje, že opatření přijatá novou vládou narovnala systém čerpání evropských dotací.

Ostuda končí. Eurokomise ukončila auditní řízení ke střetu zájmů Babiše, ohlásil Bartoš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš

Ministerstvo pro místní rozvoj ve středu obdrželo prostřednictvím stálého zastoupení ČR při EU v Bruselu dopis od Evropské komise, v němž jsou české instituce informovány o tom, že auditní řízení ke střetu zájmů, který se týkal i bývalého premiéra Andreje Babiše, Evropská komise uzavřela. „Z mého pohledu tak končí ostuda, kterou musela Česká republika podstupovat, kdy bývalý premiér Babiš podle závěru auditu spoluvytvářel prostředí, ve kterém jeho firmy čerpaly dotace. Ten střet zájmů je naprosto nepřípustný a my jsme to tvrdili dlouhodobě,“ uvedl Bartoš.

„Jde o krok, který ukončil řízení trvající déle než tři roky a zahrnující několik desítek zjištění. Ministerstvo pro místní rozvoj je tím orgánem, který komunikuje s Evropskou komisí – my jsme ještě v březnu dodávali auditorům některé podklady, na které se tázali,“ pokračoval Bartoš s tím, že Fialova vláda přijala během jara systémové úpravy, které dotačním podvodům napříště zamezí.

„My jsme v tomto volebním období ve Sněmovně prosadili systémové úpravy, které zamezí dalšímu střetu zájmů a Evropská komise potvrdila, že to byl správný krok. Týkalo se to například novely zákona o evidenci skutečných majitelů nebo postupy k identifikaci střetu zájmů, které jsou nyní konečně v souladu se směrnicemi EU,“ pravil spokojeně Bartoš, že nová vláda chce důstojně reprezentovat Českou republiku a nechce dělat v Evropě ostudu. „S tím jsme se setkávali v komunikaci s evropskými politiky ještě jako opoziční strany,“ uvedl ministr pro místní rozvoj.

Končí tak období, kdy se podle Bartoše Česká republika mohla obávat, že nebude moci čerpat evropské dotace. „Co je podle mě důležité, skutečně díky chování expremiéra Babiše bylo ohroženo čerpání evropských dotací pro Českou republiku a dokonce i toho objemu 180 miliard z národního plánu obnovy. My jsme od začátku měli k ruce jednotlivé kroky nezávislých evropských institucí, které potvrzovaly podezření, že bývalý premiér je ve střetu zájmů a že některé čerpané dotace jsou na úkor evropských a tedy i českých občanů,“ pokračoval šéf Pirátů.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

„Tahle závěrečná zpráva je jasným potvrzením, že pravidla a zákony v České republice budou platit pro všechny. My jsme ten audit brali velmi vážně a nyní i EK potvrdila, že námi přijatá opatření vše dostatečně narovnala a ČR může čerpat další peníze ve prospěch lidí,“ uvedl Bartoš.

Ten na závěr zdůraznil, že Evropská komise nikdy nebyla nepřítelem České republiky a šlo jí jen o transparentní systém čerpání dotací. „Důležité je, že EK není a nikdy nebyla naším nepřítelem, což mohlo v minulé vládě takto vyznívat. EK vždy hájila zájmy daňových poplatníků a já jsem rád, že se potvrdilo, že naše přijaté kroky vedly ke konci toho rozporu bývalé vlády s EK a že se to podařilo urovnat. Je to důležitý milník za problémy s čerpáním dotací a nyní už se nebude moci machinovat s dotacemi EU a ty peníze využijeme ve prospěch českých občanů a firem,“ dodal Ivan Bartoš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…